Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 09.01.2012.
06:50
Slobodna Dalmacija A

Tito ponovo zapalio Hrvatsku

Već prva epizoda nove dokumentarne serije Lordana Zafranovića "Tito - posljednji svjedoci testamenta" zabeležila je rekordnu gledanost u Hrvatskoj. "Time je tek potvrđeno staro pravilo da svaki novinski ili TV materijal koji tematizuje pokojnog maršala zagarantovano podiže zanimanje domaće javnosti", piše splitska "Slobodna Dalmacija".

"Kada je reč o Zafranovićevoj seriji, onda je s predstojećim epizodama sasvim realno očekivati još bolje efekte, jer se među snimljenim kadrovima kriju pravi dragulji dokumentaristike, koliko god da nam se (pogrešno) čini da je priča o Titu već na stotine puta ispričana", dodaje "Slobodna Dalmacija".

Žene ga volele: Maršal Tito, kadar iz Zafranovićevog dokumentarnog serijala

Zvezda prve epizode, ali i najfascinantnija figura čitavog serijala, je Titova bivša supruga Herta Has, majka Miše Broza. Već u prvom televizijskom iskazu Herta je fascinirala publiku prisećanjem na upoznavanje s Titom davne 1937. u Parizu.

Njeno dokumentarno svedočenje o godinama s Titom pravi je istorijski ekskluzivitet i novinarski podvig za koji je primarno zaslužna gospođa Mira Šuvar, udovica pokojnog Stipe Šuvara.

Usprkos prevaljenoj 95. godini života, fotografski je rekonstruisala kakve je cigarete pušio, kakva odela i kakve šešire nosio, kako su joj prvi utisci o njemu bili površni i nepouzdani...

Iz čitavog njenog iskaza jasno se razabira da je ostala intimno fascinirana Titom sve do kraja.

U javnosti je malo poznato da je Tito, nakon smrti Davorijanke Paunović, dva puta molio Hertu da mu oprosti preljubu i da mu se vrati. Uprkos osećanjima koje je gajila prema njemu, Herta je oba puta odbila moćnog jugoslovenskog maršala.

I praški đak Zafranović i njegova saradnica Mira Šuvar imali su veliku sreću što su za sagovornike u seriji uspeli da dobiju čitav niz Titovih savremenika na samom kraju životnog puta...

Sukob Šuvarove i Zafranovića

Ozbiljne komplikacije započele su prilikom montaže serijala pošto se Mira Šuvar zalagala za izbacivanje nekih intimno-ljubavnih detalja o Titu iz iskaza svedoka, smatrajući da će oni nepotrebno "požuteti" dokumentarac i skrenuti fokus publike na nebitne detalje. Režiser se sa time nije složio pa je sve završilo na sudu.

Sa prvim sagovornikom: Mira Šuvar i Franjo Broz, sin Titovog najstarijeg brata

Uprkos zabranama scenaristkinje filma i autorke većine intervjua Mire Šuvar i čak 35 sagovornika filma, Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazala je prvu od 13 epizoda.

Dokumentarac oko koga su bitke počele da se vode i pre TV premijere izazvao je brojne reakcije, ali i najave tužbi. Mira Šuvar tuži Autorsku agenciju, Lordana Zafranovića i HRT, piše "Slobodna Dalmacija".

Iako je tačno na dan prikazivanja dokumentarca advokat Mire Šuvar poslao već drugu zabranu za objavljivanje 90 posto intervjua u filmu, HRT se na to oglušila.

"Ja, ali i ljudi s kojima sam razgovarala, protivimo se koncepciji filma - o Titu i njegovom vremenu te ljudima te epohe - koji je završio kao površna priča", tvrdi Mira Šuvar za "Večernji list", dok je Zafranović za sada bez komentara.

Ponedeljak 09.01.2012. 09:40
Druze tito Srbi tebe lazu oni vole djenerala drazu da li njegovo telo zaista pociva na dedinju?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online