Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.01.2012.
12:35
Novi magazin A

Neće biti optužnice za Dobrovoljačku?

Istraga o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu završena je, ali optužnica neće biti podignuta, objavljeno je na portalu Nezavisnih novina.

Ne zna se tačan broj stradalih vojnika JNA
 


 

Pozivajući se na izvore bliske tužilaštvu, portal navodi da je Tužilaštvo BiH završilo istragu i da je čitav predmet predat u ruke Džuda Romana, međunarodnog tužioca sa Novog Zelanda, koji će na kraju doneti odluku o obustavljanju istrage, što znači da neće biti podizanja optužnice.
 

"Sve je završeno i u koverti dostavljeno Džudu Romanu, koji se još nije izjasnio. Odluka nije zvanično donesena, ali nezvanično već je spremna", ispričao je izvor "Nezavisnih".
 

Pored Romana, kao tužioci na istrazi u slučaju "Dobrovoljačka" radili su i Munib Halilović, Dragan Čarlija i Vesna Budimir, a kao tužioci istražioci na slučaju su radili Alfredo Stripol iz Italije, Aleksandar Faladžić i Željka Radovanović, koja je nedavno isključena iz tima.
 

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu se 3. maja 1992. godine povlačila kolona JNA prema kasarni u Lukavici u Istočnom Sarajevu. Kolonu su presekli pripadnici Teritorijalne odbrane BiH i tada je stradao jedan broj pripadnika JNA, mada tačan broj žrtava još nije utvrđen.

U krivičnoj prijavi koju je podneo Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo navodi se da su ubijena 42 i ranjena 73 pripadnika JNA. Jovan Divjak, tadašnji zamenik komandanta Teritorijalne odbrane BiH, tvrdi da zna da je tada bilo "od sedam do devet stradalih".
 

Džerard Selman, ministar pravde RS, izjavio je da nema informacija o obustavljanju istrage i da se radi o spekulacijama, te da se Tužilaštvo BiH apsolutno ne može ponašati na takav način.
 

"Postoje redovno utvrđene procedure na koji način se to radi. Ne sme se podleći političkom uticaju zbog toga što je određena politička ličnost u BiH učestvovala u takvim radnjama, takve istrage i optužnice treba da se tako završavaju. Ako ne bi bila poštovana procedura, to bi bio sunovrat pravosuđa BiH", rekao je Selman.
 

Ejup Ganić

Tužilaštvo BiH izdalo je nalog o pokretanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" u oktobru 2006. godine. Pravosudni organi Srbije pokrenuli su istragu u decembru 2008. godine zbog zločina nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koja se sada zove Ulica Hamdije Kreševljakovića.
 

Zbog slučaja "Dobrovoljačka" po poternici iz Srbije prvo je u Londonu bio uhapšen Ejup Ganić, član ratnog Predsjedništva BiH, a prošle godine u Beču istim povodom je uhapšen i Jovan Divjak, general Armije RBiH. Obojica su u ekstradacionom postupku oslobođena i nisu izručena pravosuđu Srbije, nego su vraćeni u BiH.
 

Jovan Divjak

Ganić je 23. novembra saslušan u Tužilaštvu BiH u Sarajevu u predmetu

"Dobrovoljačka ulica". On tada novinarima nije želeo da otkrije razlog pojavljivanja u Sudu, ali je rekao da je "u Tužilaštvu BiH razgovarao o tome kako se branila BiH 2. i 3. maja 1992. godine".
 

U poslednje dve godine, 3. maja porodice poginulih vojnika JNA, predstavnici RS i građani posećuju mesto stradanja u Dobrovoljačkoj ulici i pale sveće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online