Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.12.2011.
11:12
Srna A

Dodik: Istragu protiv mene pokrenule SAD

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će obustavljanje istrage Specijalnog tužilaštva Republike Srpske protiv njega i saradnika biti impuls za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH i da će zajedno sa ministrima u Vladi Srpske u narednom periodu zatražiti zabranu delovanja ovih institutucija na prostoru Republike Srpske.

Dodik je rekao da je iza pokretanja istrage protiv njega stajao Transparensi internešnel koji je radio po nalozima tadašnjeg zamenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana, kao i američka i britanska ambasada u Sarajevu i određeni funkcioneri Evropske komisije.

On je dodao da je taj "opšti projekat međunarodne zajednice" pokrenut iz očaja, pošto pritisci na Republiku Srpsku da odustane od svoje politike nisu davali efekte.

Ukinuti Tužilaštvo BiH: Milorad Dodik

"Mi na ovome ne smemo da zastanemo, jer to nije bila priča o ličnostima, već o konceptu uperenom protiv politike Republike Srpske na bazi neproverenih medijskih informacija i neki od tih medija moraju da odgovore da li su bili profesionalni", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da nema nameru da onima koji su bili uključeni u ovaj projekat da bilo kakvu institucionalnu podršku, dok će mnoge pokušati da procesuira sa, kako je rekao, dokazima koji su evidentni.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman ocenio je da su odlukom Specijalnog tužilaštva RS o obustavljanju istrage osnažene pravosudne institucije BiH i da će to po automatizmu dovesti do zatvaranja niza istraga po ovom osnovu.

On je dodao da Sud i Tužilaštvo BiH ne zaslužuju status koji imaju i da u narednom periodu moraju biti ukinuti ili redefinisani.

Selman je rekao da se posle ove odluke Specijalnog tužilaštva Republika Srpska neće povući iz strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, jer želi da pravosudne institucije u BiH budu potpuno nezavisne od svih drugih vlasti i od međunarodnog faktora.

On ističe da su određeni federalni mediji u ovom procesu podlegli političkom pritisku, te da bi neki funkcioneri trebalo da podnesu ostavke, pre svega tadašnji zamenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Dragan Lukač.

"Tužilaštvo BiH prenelo je istragu na Specijalno tužilaštvo Republike Srpske, jer njegovi tužioci nisu imali hrabrosti da kažu da ne postoje elementi krivičnog dela", rekao je Selman i dodao da u narednim danima očekuje napade federalnih medija na Specijalno tužilaštvo Republike Srpske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online