Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.12.2011.
13:04
P. Arsić - Vesti A

Amerika izabrala bosansku vladu

Bivši ministar finansija u Vladi Federacije BiH i funkcioner HDZ-a Vjekoslav Bevanda biće predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, dogovorili su u Sarajevu predstavnici šest najvećih političkih partija.

Dobili tri ministarstva: Milorad Dodik i Mladen Bosić
 

Interesantno je da su ono što su lideri iz Republike Srpske i Federacije BiH pokušavali da reše pregovorima skoro 15 meseci dogovoreno za svega tri sata! Dobro raspoloženi, u kabinetu Sulejmana Tihića, lideri stranaka na brzinu su sastavili Savet ministara, podelili sve pozicije, uključujući i četiri najznačajnije agencije u BiH.


U prijatnoj atmosferi, bez uobičajenih tenzija i teških reči, Sulejman Tihić je pristao na izmene Zakona o popisu stanovništva koje je tražila srpska strana, a Milorad Dodik (SNSD) i Mladen Bosić (SDS) su zauzvrat pristali da podrže predloženi Zakon o državnoj pomoći.
 

Ratni zločinac na čelu resora odbrane

Da se neke stvari nisu promenile govori izbor ministra odbrane BiH. Naime, aktulenog prvog čoveka ovog ministartsva Selmu Cikotića iz SDA, protiv koga se vodi istraga zbog ratnih zločina nad bugojanskim Hrvatima, zameniće najverovatnije komandant Prvog korpusa takozvane Armije BiH Nedžad Ajnadžić koji je odgovoran za zločine počinjene nad sarajevskim Srbima.

Neočekivani dogovor, kako "Vesti" saznaju, rezultat je snažnog pritiska SAD na lidere HDZ-a i HDZ-a 1990, Dragana Čovića i Božu Ljubića.


Prema postignutom dogovoru o nacionalnom sastavu Saveta ministara BiH, Hrvatima pripada mesto predsedavajućeg, ministra pravde, te ljudskih prava i izbeglica. Srbi će dobiti ministarstva finansija, civilnih poslova i ekonomskih odnosa, kao i spoljne trgovine. Takođe, Srbi će imenovati i četiri zamenika ministra u Vladi BiH.


Bošnjaci će dobiti četiri ministarstva - bezbednost, odbranu, diplomatiju i saobraćaj i komunikacije, s tim što će na jednu od ovih pozicija biti imenovan minister iz redova ostalih.


Rezervu prema ovom dogovoru izrazio je samo lider HDZ-a 1990. Božo Ljubić koji je kazao da je svoj potpis stavio uslovno dok ne obavi bilateralne razgovore.

Novi šef diplomatije: Zlatko Lagumdžija (levo) posle razgovora sa Sulejmanom Tihićem
 


Baš kao i neočekivana "kapitulacija" Hrvata, koji su u pre nekoliko meseci u Brčkom odbili identičan dogovor, u RS je snažno odjeknula i vest da su lideri SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić odustali od zahteva za četiri ministarstva od kojih je jedno ministarstvo inostranih poslova.
 

Mirko Šarović ministar?

Što se tiče podele tri ministarstva između SNSD i SDS, Dodik je, saznajemo, Bosiću prepustio prvenstvo izbora resora. U kuluarima se može čuti da bi SDS-ov ministar mogao biti Mirko Šarović ili sam Bosić. Iz SNSD-a, ministarska pozicija je za sada rezervisana samo za aktuelnog predsedavajućeg Nikolu Špirića, dok će otpasti jedan od dvojice sadašnjih ministara - Sredoje Nović ili Mladen Zirojević, zavisno čiji resor odabere SDS.

Izvori bliski SNSD-u i SDS-u tvrde da su ovakvi zahtevi bili samo baloni za trgovinu, te da je najviši interes RS formiranje Saveta ministara BiH.


- Blokadom formiranja Saveta ministara, i Hrvati i Bošnjaci su nastojali da pokažu kako BiH sa dejtonskim Ustavom ne može da funkcioniše. Mi smo pokazali da može. I da je problem sve vreme bio u Federaciji BiH - tvrde u ovim partijma.


Kao kompenzaciju za četvrto mesto koje pripada RS, SNSD će dobiti mesto direktora SIPA (obaveštajne agencije), a SDS direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Takođe, ove dve partije će dobiti po jedno rukovodeće mesto u Upravi za indirektno oporezivanje.


Mesto ministra inostranih poslova zauzeće lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, dok će njegova zamenica ostati Ana Trišić-Babić iz SNSD-a. Takođe, Dodikovi kadrovi iz SNSD-a dobiće i mesto zamenika ministra pravde, a SDS zamenika ministra za izbeglice i ministra odbrane, ali njihova imena još uvek nisu poznata.


Šestorka je dogovorila i usvajanje budžeta, Zakona o popisu stanovništva i Zakona o sistemu državne pomoći koji su uslov za predaju aplikacije za kandidatski status BiH u Evropkoj uniji.
 

Incko: Članstvo u NATO

Visoki predstavnik Valentin Incko čestitao je na postizanju dogovora o Savetu ministara BiH i ocenio da će se Savet, u narednim mesecima, suočiti s mnogo izazova.
- Savet će morati da ispuni obaveze koje će osigurati napredak u pravcu integracije u EU i da završi sve korake potrebne da se omogući početak Akcionog plana za članstvo u NATO-u - rekao je Incko.

 

Radojičić iznenađen

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je da mu neka rešenja, koja su dogovorena na sastanku u Sarajevu, deluju kao da su se stranke iz Federacije BiH sporazumele "preko leđa" RS.
- Ovo što je dogovoreno u Sarajevu za mene je iznenađenje. Vreme će pokazati da li je postignut kompromis i konsenzus - rekao je Radojičić.

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2011. 13:06
Zivjela Republika Srpska...drzava Srpskog naroda!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online