Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 28.12.2011.
01:09
A

Dodik traži četiri ministarstva za RS

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke, Milorad Dodik i Mladen Bosić potvrdili su da će na sastanku političkih lidera tražiti da Republici Srpskoj pripadnu četiri ministarska mesta u novom Savetu ministara BiH.

Milorad Dodik: Po zakonu bi trebalo da imamo četiri ministarstva
 

Dodik je posle sastanka rukovodstava SNSD i SDS rekao da je osnovno pitanje odbrana zakonskih pozicija RS, što znači da strankama iz Federacije BiH ne može pripasti više od dve trećine ministarskih mesta.
 

Prema njegovim rečima, to znači da Federaciji BiH treba da pripadne šest ministarskih mesta, a RS četiri. Dodik je rekao i da strankama iz RS treba da pripadne i mesto ministra inostranih poslova.

Lider SNSD je ocenio da u formiranju izvršne vlasti na državnom nivou ima dubljih, konceptualnih razlika, da nisu najvažnija mesta ministara, već da odluke donose autentični predstavnici konstitutivnih naroda, a ne neko drugi u njihovo ime.

"Odnosi u BiH se moraju primarano dogovarati na nivou entiteta, a BiH je izvedena kao složena državna zajednica iz entiteta i njihove suverenosti. To znači da Savet ministara može uspešno delovati samo ako postoji dogovor između entiteta i tri konstutiva naroda", ukazao je Dodik.

Predsednik SDS Mladen Bosić je rekao da ne postoji "nijedan signal" promene početnih stavova političkih partija zbog kojih do sada nije bilo moguće formirati novi Savet ministara BiH.

"Nažalost, moram da kažem da nisam dobio nijedan signal na osnovu kojeg bih mogao reći da sam optimista. Ne znam da li su partneri u Federaciji BiH (Dragan) Čović i (Zlatko) Lagumdžija napravili neki dogovor na osnovu kojeg sada daju optimističke izjave", kazao je Bosić.

On je ocenio da je sastanak lidera šest vodećih političkih partija unapred osuđen na neuspeh ukoliko Čović i Lagumdžija nisu postigli nikakakv dogovor što će, kako je ocenio, gurnuti BiH u još dublju krizu.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 01:32
Dosta je bilo tlacenja i ponizavanja Srba!!!Nema vise!!!To je davno proslo vrijeme!!
Sreda 28.12.2011. 16:25
mislim da nije posteno,tamo neka bih je podeljena ne dva dela pa prema tome joj pripada pola ministarstva,posteno
Četvrtak 29.12.2011. 18:58
Trazis pet dobijes šest, ili u ovom slucaju tri. Pitanje za vesti: zasto jos uvek nije objavljeno kome sta pripada?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online