Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.12.2011.
08:13
Blic A

BiH: Sorensen zavrće ruke vladajućoj šestorki

Evropska unija posredstvom specijalnog predstavnika u BiH Petera Sorensena vrši pritisak na domaće političare da do kraja sedmice postignu dogovor o budžetu Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, piše “EuroBlic” pozivajući se na izvore bliske vodećim strankama u BiH.

Specijalni predstavnik u BiH Peter Sorensen vrši pritisak da bude postignut dogovor o budžetu
 

Prema tvrdnjama naših izvora, upravo će usvajanje državnog budžeta biti i glavna tema susreta stranačkih lidera koje je za sutra u Sarajevu zakazao predsednik SDA Sulejman Tihić.


- Strancima je najkritičnija tačka u BiH budžet, jer niko ne zna šta će se desiti 1. januara, ako se ne usvoji. Tihić je u kontaktu sa strancima i zato je organizovao sastanak kako bi ubrao koji poen za sebe. Izvesno je da bi do dogovora moglo da dođe jer EU iz senke upravlja - kaže izvor "EuroBlica".


Međutim, problem je što je Brisel servirao na sto budžet umanjen za pet odsto, što je i bio zahtev RS, ali je postavio zamku na prihodovnoj strani.


- To izgleda kao da je prihvaćen zahtev RS o smanjenju budžeta. Međutim, ako se poveća iznos indirektnih poreza u budžetu BiH, nama ništa ne znači što je njegov okvir manji, jer ćemo kao entitet dobiti manje novca od indirektnih poreza - kaže sagovornik lista.

Optimizam

Član SDA Bakir Izetbegović očekuje da će stranački lideri približiti stavove o budžetu, što bi pomoglo i rešavanju pitanja formiranja Saveta ministara BiH. S druge strane, lideri dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić uvereni su da bi naredni sastanak mogao da bude mnogo uspešniji od prethodnih i da bi mogao da rezultira dogovorom o tri evropska zakona, budžetu i Savetu ministara BiH.

Istovremeno, iz SDP BiH prete da će otići u opoziciju ako stranački lideri sutra ne postignu dogovor, pre svega o Savetu ministara BiH. Potpredsednik stranke Damir Hadžić kaže da SDP očekuje dogovor o raspodeli pozicija u izvršnoj vlasti, uključujući i rukovodeća mesta u državnim agencijama.


- Ako stvari ne budu išle ovim tokom, SDP BiH nakon 28. decembra izlazi iz pregovora i ostaje opozicija na državnom nivou - poručio je Hadžić.


U SNSD ovakav potez SDP karakterišu kao neozbiljan pristup u rešavanju ”jednostavnog ustavnog posla” - formiranja Saveta ministara BiH.


- To je izraz neodgovornosti grupe na čelu SDP-a, pre svega prema biračima u BiH. SDP time jasno poručuje da ih zanima samo njihova korist i ostvarenje njihovih planova u zaposedanju vlasti. Ta stranka je još od izbora opozicija svima koji žele dogovor - ocenio je izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić.


On je istakao da SNSD ide u Sarajevo sa stavom o tome šta pripada Srpskoj, a šta FBiH. U slučaju da se stranački lideri sutra i dotaknu pitanja o Savetu ministara, izvesno je da će RS insistirati na četiri ministarska mesta.


Nezvanično, jedan od predloga iz RS biće da se postojeće pozicije u Savetu ministara samo zarotiraju po nacionalnom ključu. Tako bi Srbima pripale sadašnje bošnjačke pozicije, Hrvatima pozicije na kojima su bili Srbi, a Bošnjacima hrvatska ministarska mesta.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.12.2011. 21:16
Treba na sve nacine sabotirati ''zajednicke'' institucije.Za taj posao se treba naoruzati strpljenjem i naravno upornoscu.Krajnji ishod se zna..drzava Republika Srpska.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online