Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
20:44
Tanjug A

Sanader izbačen iz HDZ-a!

Bivši hrvatski premijer i lider vladajuće Hrvatske demoktratske zajednice Ivo Sanader izbačen je večeras iz HDZ-a, dan pošto je najavio mogućnost povratka u politiku. On nije više ni počasni predsednik HDZ-a, ali ni obični član stranke na vlasti, potvrdio je za HRT funkcioner HDZ-a Vladimir Šeks.

Izgubio poverenje sopstvene stranke: Ivo Sanader

Prema Statutu HDZ-a, počasni predsednik uživa doživotnu funkciju, pa ipak, čini se da je Šeks, pravni stručnjak, pronašao način da zaobiđe Statut HDZ-a i izbriše Sanadera iz članstva, navodi HRT.


Na izbacivanje Sanadera trebalo je čekati čitav dan, od sastanaka užeg vođstva HDZ-a, preko sastanka sa članovima stranke koji su juče bili na konferenciji Sanadera, pa do Predsedništva stranke, navodi hrvatska televizija.

Predsednica HDZ-a i hrvatska premijerka, Jadranka Kosor, izjavila je da je za izbacivanje Sanadera iz članstva bilo 16 članova predsedništva, tri su bila protiv a dva suzdržana.


Mesić: Logično!

 

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je da je brisanje Ive Sanadera iz članstva HDZ logičan potez i zatražio da se zbog učešća u Sanaderovom "puču" ode i predsednik Sabora Luka Bebić.


Mesić je u izjavi za Hrvatsku televiziju naglasio da usred predsedničkih izbora i ključnih reformi Hrvatskoj nisu potrebni prevremeni parlamentarni izbori.


"Bebić je učestvovao u puču i mora odstupiti s dužnosti predsednika Sabora", naglasio je Mesić.


Bebić je jedan od retkih članova Predsedništva HDZ koji je danas glasao protiv brisanja Sanadera iz članstva, a bio je jedini visoki zvaničnik koji je prisustvovao jučerašnjem Sanaderovom istupanju i najavi vraćanju u politiku.

Ona je na konferenciji za medije precizirala, da su šef Sabora Luka Bebić, Mario Zubović i bivši vicepremijer Damir Polančec bili protiv, a suzdržani su bili ministarka bez portfelja Bjanka Matković i Petar Selem.


Predsedništvo stranke koje je izabrano na julskom opštem saboru HDZ-a ima puni legitimitet za donošenje odluka, rekla je Kosorova.


Ona je rekla i da su se članovi užeg vođstva stranke složili da je jučerašnjim Sanaderovim istupanjem HDZ-u nanesena nepopravljiva šteta.


"Nakon tog sastanka stigli su predsednici županijskih organizacija HDZ-a pa je jednoglasno zaključeno da je jučerašnje Sanaderovo istupanje neviđeni presedan i da je stranci nanešena velika šteta, jer je među članove unešena uznemirenost", rekla je Kosorova, dodavši da bi paralelnost odlučivanja koja se vodila poslednjih šest meseci vodila HDZ u raskol.


"Svi smo poštovali Sanaderovu odluku kad je rekao da odlazi, ali se nismo dogovorili da će se i vratiti. Nakon šest meseci i nakon krvavih odluka, kao one o kriznom porezu, koje će nas jednog dana koštati i zdravlja i svega ostalog, on je rekao da se vraća. Tako se nismo dogovorili. Definitivno ne mogu i neću voditi stranku i vladu na taj način da ja snosim odgovornost, a neko drugi vuče poteze", rekla je Kosorova.


Ona je naglasila i da su poslanici koji su juče prisustvovali Sanaderovoj konferenciji za medije i koji su danas pozvani u centralu, izjavljivali da nisu znali za motive i da će biti kulisa svemu tome što se događalo kao i da ne bi došli da su znali o čemu se radi.


"Pojedinačne podrške poslanika ima na kile i opasnosti nema", ocenila je Kosorova koja se ne plaši za parlamentarnu većinu.


Njoj je ipak smetala podela u stranci jer su neki poslanici juče pozvani, a neki nisu, pa je ispalo da su neki podobni, a neki ne.

Suvereni lider HDZ-a: Jadranka Kosor

Ističući da je današnja odluka predsedništva HDZ-a na tragu onoga što traže i birači stranke, ali i svi građani Hrvatske, Kosorova je rekla da vlada i HDZ imaju odgovornost da Hrvatska izađe iz krize, a da Sanaderovo ponašanje ne vodi ka izlasku iz krize već još dublje potonuću.


Ističući da su jučerašnji događaji mogli voditi ka rušenju stranke, koalicije, vlade i Hrvatske - jer je trenutno sa partnerima vodi HDZ - Kosorova je rekla da se ne sme dozvoliti da dođe do prevremenih izbora jer bi to značilo zaustavljanje svih procesa na minimalno šest meseci.


"Ne bismo mogli zatvoriti pregovore s EU, ne bismo se mogli koristiti novcem iz fondova, nikakve odluke se ne bi mogle donositi, a destabiliziralo bi se i finansijsko tržište", rekla je Kosorova koja je uverena da događaji u HDZ-u neće poljuljati koaliciju.


Odgovarajući na Sanaderove jučerašnje optužbe da je razlog njegovog ulaska u politiku loše vođenje stranke i da je rezultat kandidata HDZ-a Andrije Hebranga na predsedničkim izborima bio katastrofalan, Kosorova je rekla da HDZ u drugom krugu nema svog kandidata.

Ivo Sanader je izjavio da prihvata odluku Predsjedništva HDZ-a o njegovom isključenju iz stranke, "ukoliko je to za dobrobit HDZ-a", javili su hrvatski mediji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online