Subota 15. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2010.
17:49
Tanjug A

Bandić: Hrvatska i Srbija imaju budućnost!

Gradonačelnik Zagreba i kandidat za predsednika Hrvatske Milan Bandić izjavio je da se otvorena pitanja između zvaničnog Zagreba i Beograda moraju rešavati "spuštenog garda". "Hrvatska i Srbija imaju potencijala da ostvare blistavu evropsku budućnost i saradnju, ukoliko reše otvorena pitanja koja im stoje na tom putu", rekao je Bandić u intervjuu Tanjugu.

Hercegovac na čelu Zagreba: Milan Bandić

"Probleme moramo rješavati 'spuštenog garda' i zbog toga planiram ubrzo posjetiti Srbiju", naveo je Bandić i istakao da se zalaže za intenzivnije međusobne odnose Beograda i Zagreba.


Bandić, koji je posle Iva Josipovića u prvom krugu glasanja za novog hrvatskog predsednika krajem decembra osvojio najviše glasova, u otvorena pitanja između dve zemlje svrstao je problem nestalih hrvatskih branilaca koji su, prema hrvatskoj strani, bili zatočeni na području Srbije za vreme rata, zatim izručivanje osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Hrvatske, kao i pitanje povratka izbeglih Srba u svoje domove u Hrvatskoj.


"Apsolutno se zalažem za povratak izbjeglih građana srpske nacionalnosti u Hrvatsku, jer je Hrvatska njihova domovina", poručio je Bandić, uz tvrdnju da je Hrvatska učinila velike napore kako bi omogućila povratak Srba.


"Mnogima su obnovljeni domovi, mnogi ostvaruju prava na penziju u izbjeglištvu, mnogi participiraju u lokalnoj samoupravi", rekao je on dopisniku Tanjuga u Zagrebu, navodeći da je Hrvatska ostvarila sve preduslove za miran suživot svih njenih građana, što se ne može reći za sve susedne zemlje, a naročito ne za BiH.

Bandić pozvao prognane Srbe da se vrate u Hrvatsku koja je "njihova domovina"

Rekavši da će, ukoliko bude izabran, biti predsednik svih hrvatskih državljana bez obzira gde oni žive i koje su nacionalnosti, Bandić je pozvao izbegle Srbe da se vrate kako bi se zajedno s njima gradila budućnost nove Hrvatske.


"Hrvatima u Vojvodini i Srbiji obećavam podršku u ostvarivanju njihovih prava u Srbiji i pozivam ih da budu ponosni građani zemlje u kojoj žive i kojoj vijekovima doprinose svojom kulturom i radom. Imam značajnu potporu srpske zajednice u Hrvatskoj, kao i Hrvata i Srba s hrvatskim državljanstvom u Srbiji", naveo je Bandić.

On je ukazao i na problem Hrvata proteranih iz Republike Srpske, pa i Vojvodine, jer, prema njegovim rečima, njihov povratak teče sporo, pa zato smatra da bi Srbija mogla pomoći da se taj proces ubrza.


Bandić je rekao da bi jedan od njegovih glavnih ciljeva kao predsednika bio prevazilaženje trauma posleratnog perioda i tranzicije koju Hrvatska proživljava.


"Glavni cilj mog predsjedničkog programa je prekinuti takvo stanje i stvoriti klimu u kojoj će se nagrađivati rad, a kažnjavati korupcija", poručio je Bandić, ističući da on neće biti "predsjednik koji će se samo šaliti, selektivno pamtiti i prepucavati sa šefovima susjednih država".

Bandić želi "skandinavizaciju" Balkana


Bandić je uveren da je Hrvatska učinila mnogo više da se približi Srbiji nego obrnuto, ali će, rekao je, snažno podržavati napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji.


"Hrvatska u tom procesu ima znatna iskustva koja su potrebna Srbiji", naveo je on i dodao da je njegov cilj "skandinavizacija", a ne dodatna "balkanizacija" regiona.


On je, takođe, naveo da će u okviru predsedničkih ovlašćenja preduzeti niz mera kako bi Hrvatsku usmerio na put privrednog i duhovnog oporavka, uključujući i jačanje privredne saradnje i rešavanje svih otvorenih pitanja Hrvatske sa susednim državama.


"Kada između dvije države postoji snažna privredna suradnja, lakše je uspostaviti i prisnije političke odnose i zato je u zajedničkom interesu da imamo snažne privredne veze", ocenio je on, naglasivši da će hrvatsko iskustvo s prilagođavanjem otvorenom zapadnoevropskom tržištu pomoći srpskim preduzetnicima i privrednicima.

Bandić: "Nema prepreka ulasku srpskog kapitala u Hrvatsku": Da li će "Maksi" diskonti postati hrvatska svakodnevica?

Bandić smatra da srpski kapital nema pravnih i fizičkih prepreka za ulaz u Hrvatsku.


"Ne znam tko i zašto stvara famu da srpski poduzetnici nisu dobrodošli u Hrvatskoj, jer te tvrdnje jednostavno ne odgovaraju istini.

Smatram kako se tu ipak radi o psihološkom dojmu, jer su mnogi hrvatski građani, a posebno oni koji žive u ratom zahvaćenim područjima, još uvijek oprezni prema ulagačima iz Srbije zbog proživljenih ratnih strahota", rekao je on.


Govoreći o saradnji Hrvatske s Tribunalom u Hagu, Bandić je istakao i da će se otvorena saradnja nastaviti jer je to hrvatska ustavna i međunarodna obaveza.


On, međutim, smatra da Srbija mora uložiti veće napore kako bi našla Ratka Mladića i Gorana Hadžića koji su, kako je rekao, odgovorni za smrt brojnih nevinih civila u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Bandić: "Hapšenje Mladića i Hadžića nije dovoljno"

Srbija mora aktivno učestvovati u traženju lica koje se skrivaju na njenoj teritoriji, a nisu na popisu ratnih zločinca Haškog suda, već se protiv njih vode procesi u Hrvatskoj jer ta lica kaljaju ime Srbije, dodao je on.


"To je jedini način da rat jednom zauvijek ostavimo iza nas, te se u potpunosti okrenemo budućnosti", zaključuje Bandić.


Govoreći o nacionalnim manjinama, Bandić je istakao da su hrvatski zakoni koji regulišu pitanja nacionalnih manjina među najboljim u Evropi.


Kao primer on je naveo da predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj imaju potpredsjednika vlade Slobodana Uzelca, a mnogi istaknuti hrvatski intelektualci ne libe se reći da su Srbi.


Bandić je takođe naveo da će podržati uvođenje dodatnog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina jer to je na tragu kulturne i civilizovane politike koju prema njima vodi hrvatska država.


On je izrazio nadu da će takav status steći Hrvati i ostale manjine koje žive u Srbiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online