Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 21.12.2011.
15:08
Blic A

Srpkinja uhapšena zbog ratnog zločina koji je počinila sa 16 godina

Policija Republike Srpske saopštila je danas da je uhapsila Moniku Simonović (36) po međunarodnoj poternici, zbog sumnje da je u logoru Luka u Brčkom počinila ratni zločin nad nesrpskim stanovništvom kada je imala samo 16 godina.

Hapšenje Monike Simonović

Poternica za Simonovićevom raspisana je 2005. godine po naredbi Osnovnog suda Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a hapšenje je izvedeno juče na području Prijedora, javila je Fena.

Kako je saopštila policija, uhapšena će u toku dana biti predata na saslušanje Tužilaštvu u Brčkom. Prema ranijem pisanju medija, Simonovićeva je živela u Srbiji pod lažnim imenom i ima državljanstvo BiH i Srbije.

Goran Jelisić Adolf puca u logoraša iz Lore

Sećanje logoraša

 

Džafer Deronjić, zatvorenik logora Luke i haški svedok ispričao je za sarajevski portal Sarajevo-x šta se dešavalo u logoru Luka, u kojem je bio jedan od prvih zatvorenika.

 

"Osim ženskog imena Monika Simonović nije imala ništa drugo što je ukazivalo na to da se radi o ženi, tada 16-godišnjoj devojci. Imala je nešto u sebi što je vrlo teško iskazati rečima. Ne znam kako opisati tu ženu koja je htela ubiti, zaklati, otimati... Sa njom su uvek bila dva čuvara, jedan čupo Ivan, za kojeg mi znamo gde je i ko je, tu je bio i Goran Jelisić, njen ljubavnik, a brat joj je bio upravnik logora (Konstantin Simonović). Neću preterati ako kažem da je dva-tri puta dnevno ulazila u hangar i birala ljude koje će tući. Ja sam bio očevidac mnogih događaja, ali jednog detalja se dobro sećam. Na ulazu u hangar verovatno je htela jednog čoveka razbijenom flašom zabosti u stomak, ali kako se se sagnuo celo lice mu je isekla. Njega više nismo videli, možda je i ubijen. Ja nisam saznao više ništa o njemu", ispričao je Deronjić.

Kako izveštava "Dnevni avaz", Monika je otkrivena praćenjem telefonskih poziva, a uhapšena je u kući u Prijedoru gde je živela u vanbračnoj vezi sa suprugom i detetom. Nezvanično, ona je ranije duže vremena živela u Srbiji pod lažnim imenom.

"Najverovatnije u Nom Sadu. Policijsko-obaveštajne agencije zapazile su njen boravak u BiH, te je duže vreme pratile. Ona je sinoć uz jake mere sigurnosti dovezena u stanicu policije u Brčkom", objavio je sarajevski list.

Prema iskazima žrtava, MonikaSimonović je bila devojka Gorana Jelisića, poznatog kao Adolf, koga je Haški tribunal 2001. godine osudio na 40 godina zatvora zbog zločina u logoru Luka.

Protiv Jelisića, koji je bio komandant logora "Luka" Haško tužilaštvo je podiglo optužnicu 21. jula 1995, a uhapsio ga je SFOR-a: 22. januara 1998. kada je i prebačen u Hag.

Jelisić, koji je pre rata bio mehaničar za poljoprivredne mašine, optužen je za trideset i dva zločina. Na prvom pojavljivanju u sudu 26. januara 1998, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Jelisić je bio optužen da je skoro svakog dana, u periodu dok je bio u logoru, ulazio u glavni hangar u kojem je čuvana većina zatvorenika i birao koga će ispitivati. Potom je žrtve brutalno tukao i potom ih ubijao.

U optužnici je navedeno da je praktikovao da žrtvama puca u glavu ili u leđa sa male udaljenosti. Tela su kasnije, često uz pomoć drugih zatvorenika, bacali u Savu ili odnosili u masovnu grobnicu van Brčkog.

Jeslisić je 29. oktobra 1998. godine, priznao krivicu u Haškom sudu za petnaest zločina protiv čovečnosti i šesnaest slučajeva kršenja zakona i običaja rata, ali ne i za genocid. Osuđen je na 40 godina zatvora, a 29. maja 2003. godine prebačen je Italiju na služenje kazne.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 15:26
Usti aršin za sve idiote....dozivotna robija....neka se postupi tako od Dobrovoljacke pa sve na dalje...i bice mira....
Sreda 21.12.2011. 18:15
Овај би убио и мене или било ког Србина, жлочинци су исте нације и вјере!
Sreda 21.12.2011. 18:17
Pa vi ste postali kao Blic,Press i ostali!Sve sto ste napisali,preneto je sa dnevnog avaza a vrlo dobro znamo ciji je to list!Samo fale oni ubilacki komentari sto pozivaju na konacni rat protiv Srba na avazu.Ove novine sto sam nabrojao su postale glasila za ustase i siptare i utrkuju se koja ce vise da se njima i evropi dodvori.Trebali bi ste da imate svoje vesti a ne da prenosite sa glasila nasih neprijatelja.A ovi takozvani mirotvorci i demokrate sto unapred osudjuju trebali bi malo da odu kod ovih sto nas napadaju pa da vide kako je!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online