Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.12.2011.
13:22
Beta A

Zatvor za ubice Srba u Marinom Selu

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presude šestorici bivših vojnih policajaca za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Marinom Selu u zapadnoj Slavoniji 1991. godine, od kojih su dve osuđujućuje.

Tako su Tomica Polato i Željko Tutić osuđeni na 15 i 12 godina zatvora, dok su trojica optuženih oslobođeni krivice - Damir Kufner, koji je bio i prvooptuženi, Pavao Vancaš i Antun Ivezić.

Foto: Arhiva

U slučaju Davora Šimića, u kome je krivično delo pred kraj suđenja promenjeno iz ratnog zločina u protivpravno lišavanje slobode, nastupila je zastarelost.

Vrhovni sud tako je u celini potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku gde se vodio ponovljeni postupak, piše danas Večernji list.

List navodi da će suđenje četvorici koji nisu proglašeni krivima državu stajati milione kuna budući da će morati da plati troškove odbrane, ali i naknadu za to što su mesecima sedeli u zatvoru. Neki od advokata pravosnažno oslobođenih najavili su tužbe protiv države.

Na prvom suđenju pred Županijskim sudom u Požegi u martu 2009. svi optuženi su proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 46 i po godina zatvora. Presuda je ukinuta iz proceduralnih razloga i suđenje je vraćeno na početak, ali na sudu u Osijeku.

Ponovljeno suđenje počelo je u septembru prošle godine, a svi optuženi su se izjasnili da se ne osećaju krivima da su od novembra 1991. do februara 1992. kao pripadnici voda Vojne policije pri 76. samostalnom bataljonu Zbora narodne garde (ZNG) tokom odbrane šireg područja Pakraca hapsili i pritvarali civile srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, civile su fizički i psihički zlostavljali u improvizovanom zatvoru u ribarskoj kolibi, zbog čega je preminulo 17 od 24 srpska civila.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 13:58
U slučaju Davora Šimića, u kome je krivično delo pred kraj suđenja promenjeno iz ratnog zločina u protivpravno lišavanje slobode, nastupila je zastarelost. Sramota, EU sud Posto ratni zlocin ne zastareva ,setili se da promene tuzbu !!!!!!! Takve Evropa prima u clanice
Sreda 21.12.2011. 05:29
Po onome sta su ove ustase ucinile, trebali su dobiti mnogo duze zatvorske kazne i bez oslobadjajucih presuda. Naime pritvarali su seljake srpske nacionalnosti iz sela okolo Pakraca i onda se zivotinjski izivljavali nad njima. To potvrdjuje da su 17 od 24-tvorice umrli od posledica mucenja. Vraticemo milo za drago, kad -tad!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online