Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.12.2011.
06:13
Đ. Barović - Vesti A

Andrićgrad atrakcija za Japance

Gradilište novog "svetskog čuda" Emira Kusturice u Republici Srpskoj - kameni Andrićgrad kod Višegrada, postalo je turistička atrakcija za japanske turiste koji obilaze Evropu. Nekoliko turističkih agencija ovu destinaciju već je uvelo u zvaničan program uz obilazak Drvengrada, Šarganske osmice na Mokroj Gori i Međugorja u Hrvatskoj.

- Razmile se Japanci i samo sevaju blicevi fotoaparata na ušću Rzava u Drinu u Višegradu. Milina je videti - priča Vlade Moljević, član Udruženja Višegrađana u Beogradu.


Pre šest meseci, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, Emir Kusturica je započeo izgradnju nove turističke atrakcije tik uz nadaleko čuvenu "na Drini ćupriju" zbog koje je Ivo Andrić i dobio Nobelovu nagradu.

Više od obične ćuprije


 

Na razočaranje skeptika, igradnja Andrićgrada napreduje kao da sam Milutin Mrkonjić nadgleda radove, tako da se već vide konture budućeg grada.


- Već su ozidane Gradska kuća, pozorište, srednjovekovni srpski dvor, turski han, ali i glavna ulica - Stradun i renesansni Gradski trg. Ostaje naravno da se zidovi prekriju kamenom, a onda da se pređe na sređivanje enterijera. No, sve ide svojim tokom, da kucnem u drvo - veli Moljević i dodaje da je već sada jasno da će, pretpostavlja, umesto za četiri godine, izgradnja biti završena za nepune dve, do kraja 2013. godine.

Završetak radova predviđen za kraj 2013. godine


 

Reč je o zajedničkom projektu proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice, opštine Višegrad i Vlade Republike Srpske, a buduća turistička atrakcija će u svom sastavu imati i multipleks bioskop, hotel visoke A kategorije, nekoliko hostela, a priča se i - teniski stadion koji će zadovoljiti sve uslove za održavanje svetskih master turnira.


- U pregovorima smo o izgradnji novog stadiona koji bi nosio ime "Novak Đoković", ali da ne preuranimo - kaže oprezno naš sagovornik i veli da će otvaranje Andrićgrada biti još spektakularnije nego što je bilo udaranje kamena temeljca 28. juna ove godine.


- Kusturičina ideja je da se svi radovi završe kada i potpuna restauracija Ćuprije za koju je Turska već izdvojila oko 4.000.000 evra. Pri tom, na svečanom otvaranju će i u Andrićgradu u Višegradu, ali i u Parizu biti paralelno izvedena opera "Na Drini ćuprija" - veli Moljević.

Scenografija za film

 

Kamengrad, kako su već prozvali ovu novu turističku atrakciju, trebalo bi da ostane budućim pokolenjima, a Emir Kusturica planira da to bude i osnovna scenografija za filmski spektakl koji uveliko priprema "Na Drini ćuprija".

 

Veličina ovog grada zaista uliva strahopoštovanje. Prostiraće se na dva i po hektara, pod krovom će biti 17.500 kvadrata, a procenjena vrednost ove investicije je između 10.000.000 i 12.000.000 evra.

 

Andrićev institut

 

Planovi su i da u okviru Kamengrada zaživi Andrićev institut na kome će se održavati naučni skupovi na temu životnog dela proslavljenog nobelovca, ali i Akademija lepih umetnosti na kojoj će se školovati studenti iz svih krajeva sveta.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 06:29
Shvatio Kusta da nije nikad bio Turcin ,nego mu pradede nametnule muslimansku veru.Vratio se Pravoslavnim Srpskim korenima Sad ce Kusta Srbin kroz film objasniti knjigu *Na Drini Cuprija*-- Svetu i *bosnjacima* pokrstenim Hriscanima, posto se knjige slabo hvataju.
Utorak 20.12.2011. 19:11
Fino, fino samo nek se gradi i na tome zaradjuje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online