Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.01.2010.
16:40
Tanjug A

Zdravlje rudara u teškom stanju

Zdravstveno stanje rudara nikšićkog Rudnika boksita, koji šesti dan štrajkuju u jami Biočki stan, izuzetno je teško, a šestorica su hospitalizovana sa dijagnozom upale pluća, saopštio je danas njihov predstavnik Marko Nikolić. Hospitalizovani rudari su, međutim, poručili da će od sutra započeti štrajk glađu i odbijati medicinsku pomoć.

Nebojša Medojević: "Vlada CG vrši socijalni genocid nad rudarima"
Životi 86 rudara nikšićkog rudnika su u opasnosti, a jama u kojoj se nalaze nije radila godinu dana i preti da se obruši, tvrdi Nikolić.


On je ponovo pozvao premijera Mila Đukanovića da pomogne rudarima, kao i predstavnike relevantnih institucija, sindikalnih organizacija i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava da se sutra u podne okupe ispred rudokopa na Seocima kako bi apelovali za spas rudara.


Nikšićki rudari traže isplatu četiri zarade, regresa, dve zimnice i ostalih dugovanja, kao i nastavak proizvodnje u svim sektorima u preduzeću, ali i poštovanje kolektivnog ugovora.

Prema odluci Vlade Crne Gore, isplata dve zaostale zarade rudarima je počela u četvrtak, 31. decembra. Rudari nisu prihvatili premijerov poziv da izađu iz jame nakon što im je obećano da će im tokom januara biti isplaćene preostale dve zarade i traže da se njihov zahtev ispuni u paketu.


Obećava pomoć rudarima: Nebojša Medojević
Poziv rudarima da izađu iz jame i prestanu da ugrožavaju živote i opstanak svojih porodica uputio je danas predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević.


Uveren da njihov zahtev neće naići na razumevanje i poštovanje vlasti, Medojević je poručio da je "spas za rudare, njihove porodice, Nikšić, ali i celu Crnu Goru" u hitnom raskidanju kolonijalnih ugovora, naplati ugovornih penala i garancija i podizanju tužbi protiv odgovornih zbog ogromnih šteta i pronevera.


"Rudari moraju znati da je vlada napravila novi dogovor sa Olegom Deripaskom, prema kojem bez posla treba da ostane oko 3.000 radnika Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita", naveo je Medojević.


On tvrdi da taj dogovor predviđa obezbeđivanje više od 200 miliona evra subvencija i garancija iz državanog budžeta, preuzimanje dugova KAP-a prema Elektroprivredi i ostalim dobavljačima, kao i neplaćene poreze i doprinose.


Ruski tajkun, partner Vlade Crne Gore: Oleg Deripaska
Medojević je najavio i da će o "socijalnom genocidu" koji vlast sprovodi nad rudarima obavestiti sve relevantne međunarodne i nevladine organizacije.


Ugovorom o poravnanju između Vlade Crne Gore i Deripaskine Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) predviđeno je da vlada preuzme polovinu akcija i da na prvoj narednoj Skupštini akcionara imenuje svog predstavnika u tom organu, tvrde u Ministarstvu ekonomije, a prenose podgorički mediji.


Na taj način će, kako se navodi, vladin predstavnik u Skupštini imati i pravo veta na ključne odluke za poslovanje,a Vlada Crne Gore preko svojih predstavnika u Odboru direktora i skupštini akcionara voditi računa o interesima države.


U Ministarstvu veruju da bi, u zavisnosti od kretanja cena aluminijuma na svetskoj berzi, KAP trebalo polako da se vrati na tržište sa, kako se navodi, nešto većim kapacitetom od sadašnjeg.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online