Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 08.12.2011.
18:43
B92 A

"Nisam kriv za streljanje u Bišini"

Bivši komandant Vojske RS Ratko Mladić kaže pred Haškim tribunalom da nije kriv po dodatnom navodu optužnice za streljanje Muslimana kod Šekovića u leto 1995.

Bivši komadant Vojske RS: Ratko Mladić
 

"Nisam kriv i nemam sa tim nikakve veze, ni sa datumom, ni sa mestom, ni sa Bišinom", rekao je Mladić, pošto ga je sudija Alfons Ori pitao kako se izjašnjava.

Krajem oktobra, tužilaštvo je optužnicu protiv Mladića dopunilo navodom da su snage Vojske Republike Srpske pod njegovom komandom 23. jula 1995. streljale više od 30 Muslimana u selu Bišina kod Šekovića. Neke od žrtava prethodno su bile zatvorene u logoru Sušica u opštini Vlasenica, a sve su bile iz Srebrenice.

Taj navod uveden je u pet tačaka optužnice koje Mladiću na teret stavljaju genocid, istrebljenje, progon i ubistva Muslimana iz Srebrenice. Ostali navodi optužnice protiv Mladića ostali su isti. On je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Na prvi poziv sudije da se izjasni, Mladić je rekao da "ne zna šta je Bišina - "planina, reka, potok... autobus, kamion, helikopter".

Na početku današnjeg zasedanja, Mladić se u sudnici pojavio u plavoj "ruskoj" kapi sa krznom i tamnom kaputu sličnom vojničkom.

Odmah pošto je uveden u sudnicu, Mladić je povišenim glasom i gestikulirajući od svog advokata Branka Lukića zatražio da sudiji Oriju prenese njegov protest zbog toga što mu holandska policija pri transportu u sud stavlja lisice i pancirni prsluk.

"Molim da me ne dovode u neugodnu situaciju, da me ne vezuju u transportu... Po Ženevskim konvencijama nemaju pravo da me vezuju... Krše Zzenevsku konfenciju i mene starca vezuju, a pola mi tela ne radi", govorio je Mladić, stojeći, uprkos pozivima sudije Orija da sedne i skine kapu.

Tek kada ga je sudija upozorio da "ima ograničeno strpljenje", Mladić je seo i skinuo kapu, gladeći poraslu sedu kosu, uz reči: "Skinuću kapu, a ubuduće bez vezivanja".

Od poslednjeg pojavljivanja u sudnici, početkom oktobra, Mladić je dodatno smršao, iako je i tada izgledao znatno mršaviji nego u prvom pojavljivanju pred sudom u junu. Mladićev govor i pokreti bili su, medjutim, energičniji nego ranije, a pokretao je i desnu ruku, kojom se u prethodnim pojavljivanjima u sudnici retko i otežano služio.

Sudija Ori rekao je da je po lekarskom izveštaju koji je dobio 22. novembra Mladićevo zdravstveno stanje "poboljšano" i da on može da prisustvuje raspravi.

U nastavku zasedanja, sudija Ori će sa odbranom i optužbom razmotriti pripreme za sudjenje.

Na oktobarskoj statusnoj konferenciji, Mladić je tražio da ga pregledaju lekari iz Srbije, ponavljajući da je "veoma bolestan". Nedugo posle pojavljivanja u sudnici, on je bio prebačen u bolnicu u Hagu zbog upale pluća. Početkom novembra, Mladić se zbog bolesti nije bio pojavio na statusnoj konferenciji. Nedugo zatim, pregledali su ga i lekari iz Srbije.

Tribunal je više puta saopštavao da se Mladiću pruža najbolja raspoloživa medicinska nega i da nisu pronadjeni simptomi ozbiljnijih oboljenja.

Optužnica protiv Mladića usredsredjena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje medjunarodnih talaca u maju te godine.

Mladić je u junu i julu dva puta odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija Alfons Ori (Alphons Orie), po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne oseća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna, Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim".

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995., ali on je ostao begunac do 26. maja 2011. godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Tribunalu je izručen 31. maja ove godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2011. 19:09
Nek te cuva Bog!!Ziv nam bio!!Uvek ces biti u nasim Srcima!!
Četvrtak 08.12.2011. 20:10
Nisi Ti, generale, nista kriv! Pravda, istina, mi, Tvoji Srbi, svi smo na Tvojoj strani! Neka Te cuva dragi Bog, od tih belosvetskih hohstaplera, uoblicenih u tzv. Haski sud!
Četvrtak 08.12.2011. 19:20
Младићу змају огњевити Ко те гледа блијеште му очи Свагда ће те светковат јунаци
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online