Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.12.2011.
10:56
Beta A

Počeli izbori u Hrvatskoj - Srbima tri poslanika

Jutros su u Hrvatskoj počeli redovni parlamentarni izbori za sedmi saziv Sabora na kojima pravo glasa ima 4,5 miliona birača. Birališta su otvorena u sedam sati, a glasaće se do 19 čaasova.

Srbi u Hrvatskoj biraju tri svoja poslanika

Ukupno je 6.572 biračka mesta, a prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se odmah po zatvaranju birališta do kada je na snazi i izborna tišina. Prve nepotpune rezultate Državna izborna komisija (DIP) objaviće posle ponoći.

Pravo glasa na izborima za sedmi saziv Sabora Hrvatske ima 4,5 miliona birača od kojih je nešto više od četiri miliona u samoj Hrvatskoj.

Glasalo samo 264 birača

 

U Srbiji je jutros, drugog dana izbora za hrvatski Sabor, u sedam časova otvoreno svih šest biračkih mesta za one koji imaju pravo glasa u dijaspori.

Državna izborna komisija Hrvatske saopštila je juče na kraju prvog izbornog dana da je do 17.00 časova u Srbiji na četiri biračka mesta u Beogradu i dva u Subotici glasalo ukupno 264 birača.

Bira se ukupno 151 poslanik - po 14 u svakoj od deset izbornih jedinica, tri poslanika bira dijaspora u posebnoj, jedanaestoj izbornoj jedinici, a osam poslanika biraju nacionalne manjine u posebnoj, dvanaestoj izbornoj jedinici.

Pravo glasa u 12. izbornoj jedinici ima 374.800 pripadnika nacionalnih manjina koji biraju osam manjinskih poslanika. Od toga, srpska nacionalna manjina kao najbrojnija bira tri poslanika između 13 kandidata. Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) kandidovala je svoju listi i u devetoj izbornoj jedinici (područje Like i severne Dalmacije) gde očekuje jedan mandat.

Manjine mogu da glasaju ili u 12. Izbornoj jedinici ili po mestu prebivališta u nekoj od deset preostalih jedinica za opšte liste.

U inostranstvu je glasanje počelo u subotu, a državljani Hrvatske bez prebivališta u omovini mogu da glasaju i danas do 19.00 u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Oko 411.000 birača u inostranstvu bira tri poslanika u posebnoj 11. Izbornoj jedinici za dijasporu. Na listi za dijasporu nema kandidata opozicione Kukuriku koalicije, jer ih ta koalicija nije predložila.

Najviše biračih mesta ima u BiH (30), gde živi i najviše hrvatskih državljana u inostranstvu s pravom glasa, njih 260.000. U Srbiji je otvoreno ukupno šest biračkih mesta u Beogradu i Subotici, a pravo glasa ima oko 35.000 birača. Prvi dan izbora u inostranstvu obeležio je mali odazv.

Za većinu u Saboru potrebno je osvojiti najmanje 76 mandata. Sve predizborne ankete predviđaju da će koalicija levog centra, Kukuriku koalicija, posle osam godina preuzeti vlast od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i uvesti zemlju u Evropsku uniju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 11:00
Кукурикуууууу!!! Што нас треба толико да интересују њихови избори када је тамо срба остало веома мало и у политичком животу те државе,готово и немају никакав утицај?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online