Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.12.2011.
19:01
Srna A

I filmovima do istine o stradanju Srba

Predsednik Upravnog dobora Saveza logoraša Republike Srpske Vukan Kovač potvrdio je danas Srni da će u narednoj godini biti izrađena i javnosti prikazana dva filma koji imaju za cilj da dokažu da su u poslednjem ratu na prostoru bivše Jugoslavije muslimani i Hrvati formirali brojne logore u kojima su, suprotno međunarodnim konvencijama, zatvarani i mučeni Srbi.

Zatočeni Srbi u logoru Dretelj

"Prema planu Saveza logoraša, koji je na današnjoj sjednici utvrdio Upravni odbor, predviđena je izrada filma o stradanju Srba u srednjoj Bosni i film o spašavanju hrvatskog naroda preko Vlašića.

Ovim filmom javnosti će biti prikazana humanitarna akcija vojnih i civilnih vlasti RS u spašavanju Hrvata nakon sukoba sa muslimanima u centralnoj Bosni", rekao je Kovač.

On je najavio i početak pripreme za izradu filma "Rašćani, selo koga nema", u kome se govori o selu koje je potpuno uništeno i više ne postoji, a preživeli stanovici su se iselili u SAD.

Prema njegovim rečima, prioritet Saveza od njegovog osnivanja je da se dokaže šta su preživeli Srbi zarobljeni u stotinama logora u Hrvatskoj i BiH u poslednjem ratu.

"To je moguće i prikupljanjem, uređivanjem i prikazivanjem javnosti video i druge dokumentacije koju godinama prikuplja Savez", rekao je Kovač i naglasio da je u poslednje dve godine Savez logoraša RS izradio i objavio 10 filmova.

On je ukazao i na veliki uticaj na shvatanje događaja u BiH koji je imao norveški dokumentarni film o Srebrenici koji je prikazala i državna televizija Švedske.

"Dobro je da su taj film pokazali stranci jer je film izazvao veliko interesovanje mnogih vladinih i nevladinih organizacija u svetu. Viđenje slučaja Srebrenica očima stranih novinara doprineće ukupnom shvatanju događaja u Srebrenici od 1992. do 1994. godine", smatra Kovač.

Predstavnici logoraša RS veruju da će procesi bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću dati konačan odgovor na pitanje šta se desilo u Srebrenici i potvrditi tvrdnje logoraša da se u ovom gradu nije desio genocid.

"Verujem da će odbrana Karadžića i Mladića to i dokazati pred Sudom pravde u Hagu uvidom u dokumentaciju o stradanju svakog pojedinca", rekao je Kovač.

On je izrazio zadovoljstvo što su pred sudovima u Norveškoj i Švedskoj dokazani zločini Bošnjaka nad Srbima.

"Žalosno je da su se takve presude desile izvan BiH , ali je dobro da smo zločine uspeli dokazati što može biti povod da se nešto slično desi ovde i da će na osnovu brojnih podnesenih tužbi biti pokrenuti i sudski procesi protiv Bošnjaka i Hrvata odgovornih za zatvaranja i mučenja Srba u logorima u Hrvatskoj i BiH", rekao je Kovač.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 21:26
Дуго нам је требало да "сконтамо" неке ствари али никад није касно!Норвежани су показали како се то може урадити и зато,само напред.Историјски пројекат Сребреница већ ради пуном паром на објављивању истине о Сребреници и на њих се треба угледати.Доста је више лажи!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online