Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.12.2011.
21:12
Beta A

"Ubijenima u Srebrenici satovi stali u isto vreme"

Sudski arheolog Ričard Rajt danas je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim tribunalom u Hagu svedočio kako je 1998-1999. rukovodio iskopavanjem masovnih grobnica u istočnoj Bosni u kojima je nađeno više od 2.500 tela pokopanih posle pada Srebrenice u julu 1995.

Radovan Karadžić osporava tvrdnje sudskog arheologa

Prema optužnici suda u Hagu, Vojska Republike Srpske ubila je više od 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, dok je hiljade žena i dece prisilno premestila.

Australijski profesor Rajt izjavio je da je na posmrtnim ostacima koje je našao, video "isključivo civilnu odeću". Prema njegovim rečima neke od žrtava su nađene sa povezima preko očiju i ruku vezanih iza leđa. U grobnici kod sela Kozluk u opštini Zvornik, na primer, 43 odsto od ekshumiranih 280 tela imalo je vezane ruke, a 16 odsto poveze, rekao je veštak. Većina grobnica bila je "sekundarna" što znači da su tela u njih doneta iz grobnica u kojima su prvobitno pokopana, naglasio je svedok.

Veštak je od 1998. bio na čelu tima Tribunala koji je ekshumirao sva tela iz osam grobnica u istočnoj Bosni, dok je na ostalim mestima obavio samo početne ekshumacije koje su dovršile druge ekipe.

Rajt je precizirao da je, na osnovu nalaza na terenu, broj tela u svim grobnicama "procenio" na 2.571, ali da je broj kasnije ekshumiranih posmrtnih ostataka bio veći. Rajt je kazao i da je 2000. godine rukovodio iskopavanjem grobnice u selu Glogova kod Bratunca iz koje su ekshumirana "192 cela tela i 249 delova tela".

Kazao je i da je istragom, na osnovu tragova u grobnici, utvrđeno da su žrtve verovatno bili Muslimani koje su srpske snage ubile u skladištu u selu Kravica kod Srebrenice, 13. jula 1995. Napomenuo je da su samo kod primarnih grobnica u Glogovi, Kozluku i kod Crvene brane, u blizini Zvornika, bila i poprište egzekucija, na šta ukazuju čaure i puščana zrna nađena u tlu.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić koji se brani sam, sugerisao je da Rajt nije mogao utvrditi ni uzrok, ni vreme smrti žrtava iz grobnica. Prihvatajući da to nije bio njegov zadatak, veštak je, međutim, uzvratio da je "utvrdio da su osobe čija su tela nađena u grobnicama dovedene i umrle posle pada Srebrenice". Uz napomenu da nije patolog, veštak je kazao i da je na telima uočio rane i tragove od metaka i eksplozivnih naprava.

Na pitanje optuženog kako to može da tvrdi, Rajt je odgovorio da je "osam od deset" automatskih ručnih satova žrtava, koje je našao u grobnicama, prestalo da radi u subotu 15. ili nedelju 16. u mesecu, što je "u skladu sa podatkom da su streljanja sprovedena u petak, 14. jula 1995", budući da ti časovnici bez pokreta mogu da rade jedan ili dva dana.

Svedok je dodao i da je u džepovima žrtava našao "komade holandskih novina isečenih kao papiri za cigarete", što je sugerisalo da su ubijeni iz Srebrenice, gde je bio holandski bataljon Unprofora. Precizirao je i da na satelitskim snimcima "pre 5. jula 1995" nije bilo grobnice u Glogovi, a pojavila se "pre 20. jula 1995".

Karadžić je sugerisao da su u grobnicama bili sahranjeni i vojnici Armije BiH, kojih je "do jula 1995. poginulo oko 2.000". Rajt je ponovio da je u grobnicama našao samo civilnu odeću.

Suđenje Karadžiću nastavlja se sutra iskazom sledećeg svedoka optužbe. Karadžić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.12.2011. 21:30
PROFESOR laze kao pas u vezi satova i novina. Inace je potkupljen i radi za Hag i bosnjake kako mu se naredi.SAMO DA SI gosp.RAJT krenuo dalje kilometar dva mogao si obici Srpska groblja i da vidis kako su balije mudzahedininske klale. ALI MORA SE SLUSATI JE..NA USA !
Četvrtak 01.12.2011. 21:15
које су ово глупости.... мора да им је наишао Цане Пребранац и успео, поново, да заустави време..
Četvrtak 01.12.2011. 23:39
Помало чудно да један археолог сведочи као патолог,форензичар,балистичар па чак и сајђија (сви имали тачне сатове!?)!?Како ли препозна ископане лешеве као муслиманске?! Да им није на челу писало?! Или их је,можда,познавао! ''Проценио'' колико има лешева??? Стварно,неозбиљно.Ако је и од хашког трибунала,превише је!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online