Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.11.2011.
13:07
M. Ljubičić - Vesti A

Od Srba ostali samo grobovi

Muški preci žitelja Crnaje, do pre dve decenije srpskog sela u izrazito bošnjačkoj opštini Cazin (BiH), koje se graniči sa Kordunom, baš su bili bundžije.

Osetljivi na nepravdu, voleli su pušku više nego ženu, mrzeli vlast jače od motike i vazda bili spremni na ustanak. Umeli su da se bore, ali i da podnose gubitke. Kad su 1850. godine ustali protiv moćnih Turaka morao je lično Omer paša Latas da se angažuje kako bi ih slomio. Digli su oružje i na carsku Austrougarsku 1879, baš kao i na ustašku Hrvatsku 1941. godine, a nepunu deceniju kasnije imali su petlju da se usprotive i Titovoj Jugoslaviji. 

Stradali od noža
 

NEMA VIŠE LJUTIH KRAJIŠNIKA: Petar Trkulja

Cazinska buna 1950. godine, s mozgom i akterima operacije u Crnaji, zabeležena je kao prvi slučaj oružane pobune protiv Brozove vizije komunizma na selu, oličenog u "drugarskim" opsadama štala, svinjaca i njiva, i otimanju od seljaka takozvanih viškova proizvoda.
 

Poslednji bunt Srba iz Crnaje desio se devedesetih godina prošlog veka i to protiv Sarajeva i Alije Izetbegovića. Kada se, nakon Slovenije i Hrvatske, ratna truba oglasila i u Bosni, a s njom počele i podele među muslimanima, Srbima iz Crnaje učinila se sigurnijom budućnost uz miroljubivog Fikreta Abdića nego uz ratobornog Atifa Dudakovića.

Ali, i tu su, nažalost, uknjižili gubitak.
Poslednji Srbin iz ovog sela koje se prostire na površini od 12 kvadratnih kilometara, prešao je reku Koranu 1993. godine.

U Crnaji je ostalo samo pravoslavno groblje i - jedna jedina Srpkinja, pre rata udata za Hrvata. Možda i ona danas zapomaže kao što je nekad davno zapomagala njena daleka rođaka, udajom dospela u ovo selo: "Crna ja, gde sam se udala, crna ja, kako ću kući doći". Po toj jadikovki, prema jednom od objašnjenja, Crnaja je i dobila ime.
Milan Karanović u knjizi "Pounje u Bosanskoj krajini" izdatoj 1924. godine, navodi, međutim, da je selo nazvano po potoku. Bilo kako bilo, danas je Crnaja naseljena Bošnjacima.
 

Njeni bivši stanovnici Srbi nadživeli su nekoliko država i vladara, ali nisu uspeli da nadžive SFRJ, državu za koju je život dao skoro svaki drugi Srbin u selu - u Crnaji je u Drugom svetskom ratu poklano i ubijeno 41 posto njenih stanovnika, odnosno 167 muškaraca, žena i dece!



Poziv vladike Hrizostoma

Vladika Hrozostom je nedavno posetio Crnaju
 

O svemu tome, u sklopu storije o nastanku i nestanku sela detaljno su, s mnogo uloženog truda i još više ljubavi, progovorili Petar N. Trkulja i Borivoje N. Božić u knjizi "Crnaja oteta od zaborava".


- Stravično je kada na početku knjige, želeći da saopšte geografski položaj sela, autori ustanove da u njemu nema ničega osim groblja. To je jedino što je ostalo od srpske Crnaje. Odmah ste saznali njenu sudbinu, primetiće u predgovoru Mile Novaković i nešto kasnije s neskrivenom gorčinom zaključiti: "Autori su svoju Crnaju stavili u knjigu gde joj više niko ništa ne može."


Kada su napuštali Crnaju, njeni žitelji razmileli su se širom sveta. Ipak, najviše njih ostalo je da živi u Sremu, i to u selu Putinci.

- Sudbinu sela Crnaja doživela su i sva ostala srpska i mešovita sela u Cazinskoj krajini. Ponovo su granice na reci Korani, ali sada ni na jednoj njenoj obali nema "ljutih Krajišnika", sve je opet pusto kao i pre 420 godina, kad su Srbi počeli da naseljavaju ove krajeve - podseća za "Vesti" Petar Trkulja, čiji je otac učestvovao u Cazinskoj buni i odležao zbog toga četiri godine u zeničkom zatvoru.
 

Kada je vladika bihaćko-petrovački Hrizostom u septembru ove godine pročitao monografiju "Crnaja oteta od zaborava", odlučio je da odmah ode u to selo. Episkopa i njegove pratioce Bošnjaci su srdačno primili i zajedno s njima obišli pravoslavno groblje, nekadašnje crkvište i popovo kućište. Hrizostom, prvi vladika koji je ikada u istoriji Crnaje došao u to selo, poručio je Crnajčinima širom sveta da se organizuju i pozvao ih da uz pomoć komšija Bošnjaka urede grobna mesta i groblje u Crnaji.

Predložio je i da se 2012 . godine okupe na Talića brdu i održe pomen Srbima koji su sahranjeni na crnajskom pravoslavnom groblju, što bi bio prvi pomen posle Drugog svetskog rata.

 

Deli severnu poluloptu


Centar sela Crnaja je pravoslavno groblje. U blizini prolazi 45. paralelnik severne geografske dužine, tako da se Crnaja nalazi na jednakoj udaljenosti od Ekvatora i Severnog pola.

 

- Slučajnost je što selo "učestvuje" u podeli severne zemljine polulopte, ali nije slučajno što su ga kroz istoriju mnogi delili - kaže Trkulja.


Uzbuna stigla do Beograda

 

"Nakon uspostavljanja telefona sa Bihaćem, na uzbunu je dato sve što se moglo dignuti u Banjaluci i Bihaću. Nastala je opšta zaprepašćenost vestima o pobuni u Cazinu, a zbog slabih komunikacija nije se stvarno znalo šta se dešava. Prva pomoć stigla je iz Bihaća oko 3 poslepodne. Do kasno naveče stigla je vojska iz Banjaluke i Drvara, sve moguće udbe, partijski funkcioneri itd. Vest se proširila do Beograda i tog dana se može reći da je uzbunjena tadašnja Jugoslavija. Sutradan se krenulo u čišćenje terena, hapšeno je sve redom i ispitivano, neki su ubijeni na licu mesta." (Prof. dr Vera Kržišnik-Bukić: "Cazinska buna 1950", Ljubljana 1993)


Vođe pobune, podignute 6. maja 1950. godine - Srbi Milan Božić iz Crnaje i Mile Devrnja sa Korduna, i musliman Ale Čović iz Šturlićke Platnice, streljani su. Titova vlast na smrt je osudila još trojicu ustanika.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.11.2011. 13:27
Sudbina Srba je cudo nad cudima...evo samo kad bacimo pogled na ovaj tekst shvatimo da malo ko takvu sudbinu ima...Omer pasa Latas...cist srbin iz Like...Mico mu je pravo ime...generalisimus Turske armije...janjicar...prebeg iz Austro ugarske armije u kojoj je bio sluzbenik...covek koji je vojske predvodio i na Crnu Goru je gusio nase ustanke....mnogo godina kasnije to su radili neki drugi Latasi....jedno je svima zajednicko...Srbi su....Srbi na Srbe u razlicitim verzijama...kombinacijama....uzas do uzasa...ali nazalost...tako je...
Nedelja 27.11.2011. 13:56
Sudbina sela zavisi koliko zelje njegovi stanovnici, a sada iseljenici imaju da mu se vrate. Ako zelja i volja postoje, nista ih nece zaustaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online