Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.10.2009.
11:57
A. Pandurević - Vesti A

Madlen Olbrajt bi opet da kroji Bosnu

Ovo je ponižavajuće - reči su saradnice švedskog ministra inostranih poslova Karla Bilta izrečene u Butmiru kada su Amerikanci pred Evropljane bacili dopunjeni predlog ustavnih promena koji je rukom dopisala Madlen Olbrajt. Učesnici butmirskog sastanka preneli su ''Vestima'' da je dotična dama napravila histeričnu scenu, dok je njen šef Karl Bilt pretio napuštanjem sastanka, uvređen bahatošću Amerikanaca.

Incident je bio samo kap u prepunoj čaši, a potvrdio je da su SAD ozbiljne kada je u pitanju njihovo zalaganje za unitarnu Bosnu. Butmir je bio prilika i da izađe na videlo koliko su potezi bošnjačkih lidera i Vašingtona tokom prethodnih meseci zapravo bili sinhronizovani, a trebalo je da ubede javno mnenje da u Federaciji "samo što nije izbio novi rat" i da se mora stati na put RS i Miloradu Dodiku.


- Nakon pada aprilskog paketa ustavnih amandmana, Bošnjaci su snažno lobirali u Vašingtonu za unitarnu BiH. Kako se to poklopilo i sa američkim spoljnopolitičkim ciljem, dobili smo butmirski predlog - kaže za "Vesti" banjalučki analitičar Nenad Stevandić.


Podsetimo da je u američkoj štampi u poslednjih godinu dana objavljeno na desetine tekstova u kojima se situacija u BiH predstvalja krajnje dramatično, na ivici izbijanja novih sukoba. Američki kongres jednoglasno je u maju usvojio Rezoluciju o potrebama za ustavnom reformom u BiH, koju je predložio Haris Silajdžić.


S druge strane, bošnjački političari potrudili su se da vašingtonska kampanja dobije na uverljivosti. Lider SDA Sulejman Tihić pre nekoliko meseci zaprepastio je javnost izjavom da je pitanje meseca kada će u BiH izbiti sukobi, a tu izjavu je ponovio i na dan butmirskog sastanka.

Međunacionalne tenzije uoči ovog sastanka, kulminirale su do te mere da se u vazduhu oseća miris s početka 1992. godine, što najslikovitije ilustruje primer ubistva navijača Sarajeva u Širokom Brijegu. Sarajevski mediji stavili su se u odbranu huligana, navijača Sarajeva koji su demolirali Široki Brijeg. Mostarski mediji pravdaju ubistvo. Na protestima u ovom gradu Hrvati, uz Tompsonove pesme, poručuju: ''Ovo je Hrvatska!'' Provokativnih grafita nije pošteđen nijedan grad u BiH, a pravoslavne bogomolje i groblja u Federaciji svakodnevna su meta vandala.


- Samo naivni nisu mogli videti šta se sprema. Bez obzira na to što Silajdžić i Tihić deluju posvađano, oni predano rade na istom cilju - stvaranju unitarne BiH, što želi i Vašington, koji je za sebe rezervisao ulogu spasioca - konstatuje Nenad Stevandić.
U narednih desetak dana, on očekuje da će Brisel i Vašington postići dogovor oko paketa ustavnih reformi.


- Sigurno je da neće proći maksimalistički zahtevi Vašingtona, jer ni Moskva ne sedi skrštenih ruku i aktivirala je svoje diplomatske kanale. Međutim, ni taj kompromis neće biti blagonaklon prema RS - smatra Stevandić.


Kada se paket nađe pred liderima, dodaje on, neće biti popuštanja, jer "ni Brisel ni Vašington neće sebi dozvoliti luksuz da izgube čast i da im Banjaluka udari šamar".
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online