Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 15.11.2011.
21:47
B92 A

Incko: Nije postignut cilj u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko priznao u SB UN da međunarodna zajednica u toj državni nije postigla svoj cilj.

Visoki predstavnik u BiH: Valentin Incko
 

On je dodao da nije sve izgubljeno i da je potrebno da se dese promene kako bi dijalog i kompromis postali pravilo, a ne izuzetak.

“U aktuelnoj političkoj situaciji je jasno da još uvek nismo postigli naš cilj. Kontinuirana posvećenost i fokusiranost međunarodne zajednice je put ka ostvarenju cilja - bezbednoj i stabilnoj državi BiH koja će probleme rešavati institucionalno, na putu evropskih integracija”, kazao je Incko.

On je potvrdio da je u poslednjih šest meseci BiH nastavila da stagnira, upozorivši da zapaljivu retoriku koriste predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH.

Incko je kazao da političari u BiH izbegavaju konstruktivni dijalog o ključnim pitanjima, podsetivši da, ni nakon više od godinu dana, nije formirana vlast na nivou države, što, kako je rekao, blokira proces evrointegracija i nanosi štetu ekonomiji zemlje.

“Bosni i Hercegovini je potreban politički dijalog koji će omogućiti formiranje Saveta ministara, usvajanje državnog budžeta i sprovodjenje neophodnih reformi”, kazao je visoki predstavnik, preneli su mediji u BiH.

On je izrazio zabrinutost zbog zapaljive retorike političara u Srpskoj, posebno zbog nedavne izjave da se BiH obeležava kao “državna zajednica”, a ignoriše činjenica da je BiH u UN primljena kao država članica 1992. godine, zajedno sa Hrvatskom i Slovenijom.


Incko smatra da ovakve izjave podrivaju njenu državnost predvidjenu Dejtonskim sporazumom i da ih zato treba i uzeti ozbiljno.

Visoki predstavnik je, obraćajući se Savetu bezbednosti, naveo primere opasne neodgovornosti u oba eniteta BiH, kao i, kako je rekao, neodgovornosti koja postoji medju strankama koje predstavlja sva tri konstitutivna naroda.

On je naveo i da nije bilo napretka u ispunjenju pet ciljeva i dva uslova za zatvaranje Kancelarije vrhovnog predstavnika.

“Politički lideri moraju shvatiti da će entiteti i država biti jaki samo kada su oba nivoa vlasti jaka”, rekao je Incko dodajući da će entiteti postajati sve jači samo kada budu radili zajedno, a država kada dobije podršku koja joj je potrebna.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2011. 21:54
Ex YU prostor je mogla da cuva samo srpska vojska. Sad placajte svoju p...vam materina a koliko vidim oni nemaju ni za Ickovu platu a kamoli vojsku za 27 miliona ex YU stanovnika.
Sreda 16.11.2011. 03:39
Ocito nesto dobro smrdi u tom vasem "cilju"...
Sreda 16.11.2011. 08:33
Da bi svaki Srbin pozeleo da se i Bosancem nazove...i da bude i ostane stanovnik neke drzave...ta ista drzava treba da osudi krivce za Dobrovoljacku ulicu...Tuzlansku kolonu....Skelane i Podrinjska klanja Nasera Orica....i jos gomile idiota koje sada hapse po belom svetu kao sto je krvolocna Azrica two knifes....kada to budu uradli Bosnjaci-mogu da kazu...evo sad nas da popricamo o zajednickoj drzavi...ovako dok se samo Srbi vode u kazamate...dok se ubice pustaju na slobodu i tiho se smejulji ispod brka na pominjanje pravde-NEMA TU DRZAVE MOJ NAMESNICE....i ne seri bre vise....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online