Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.11.2011.
12:51
RTS A

Može li trobojka u crnogorski Ustav?

Crnogorska opozicija zatražila je da u trobojka postane narodna zastava kao zamenu za podršku izmenama Ustava u delu pravosuđa. Premijer Igor Lukšić kaže da je crnogorska javnost zamorena od političkih igara opozicionih partija.

Igor Lukšić umoran od zahteva opozicije

"Javnost u Crnoj Gori je zamorena od političkih igara opozicionih partija", rekao je premijer Igor Lukšić povodom uslovljavanja opozicije da će glasati za izmenu Ustava u delu pravosuđa ukoliko trobojka bude narodna zastava, a srpski zvanični jezik.

Igor Lukšić poručio je da pitanja identiteta države ne treba povezivati sa ustavnim promenama u delu pravosuđa.

"Čini mi se da bi u okviru Skupštine Crne Gore bilo potrebno posvetiti više pažnje pitanjima koja mogu biti važna za dalji put ka Evropskoj uniji, umesto trošenja vremena na druge teme. Mislim da bi parlamentarici trebalo malo više da se bave onim što im je u osnovi posla, a to su, u ovom slučaju, pravosudne promene", rekao je Lukšić novinarima.

On je istakao da izmene Ustava Crne Gore nemaju nikakve veze sa pitanjima identiteta.

"Moramo konačno biti zreli ljudi, ako smo za evropske integracije onda treba da se bavimo tim pitanjima, a ako nam je bitno nešto drugo - onda to treba reći. Mislim da je ukupna javnost zamorena od tih igara pojedinih opozicionih stranaka, pre svega Socijalističke narodne partije", naveo je Lukšić.

Crnogorski premijer nije želio da se izjašnjava da li aktuelni predsednik države Filip Vujanović ima pravo da se 2012. godine kandiduje za funkciju predsednika Crne Gore i u trećem mandatu.

"U odnosu na bilo kakvo kandidovanje ima još godinu i po do izbora i mislim da će biti dovoljno vremena da se time bavimo", rekao je crnogorski premijer, dodajući da je njemu prioritet rešavanje ekonomskih problema.

"Što se mene tiče, centralna tema su ekonomsko-socojlani prioriteti, stvaranje uslova za obnavljane i rast zapošljavanja, usvajanje budžeta koji je realan iskaz vremene u kojem živimo i koji je, pre svega, zasnovan na preporukama današnje Evrope koja se suočava sa mnogobrojnim oblicima krize", naveo je Lukšić.

Govoreći o zahtevu opzicije za raspisivanjem novih izbora u Podgorici, premijer je poručio da je to lokalna tema, ali i da je Demokratska partija socijalista spremna za izlazak na birališta.

"DPS je uvek spremna za izbore i mislim da bi svake naredne dobila ubedljivije nego prethodne. Tako da bih opoziciji predložio da se malo suzdrži sa tim zahtevima. Ipak, mislim da za izborima nema nikakve potrebe", rekao je Lukšić. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 08:55
Crna Gora ima zastavu kao Albanija samo obrunut raspored boja grba i podloge. Makedonija ima istu zastavu kao Engleska - obrnut raspored boja. DOSTA!! To su srpske zemlje i nikada svetski mesetari nece moci da ih pokore osim ako svo stanovnistvo ne ubiju narkoticama a to nije verovatno. SRBIN SE NAPIJE PA SE OTREZNI - nece da se drogira.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online