Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.11.2011.
14:32
Beta A

Sanader i odbrana u potpunosti odbacili optužnicu

Odbrana Ive Sanadera je u potpunosti odbacila objedinjenu optužnicu koja bivšeg premijera Hrvatske tereti za ratno profiterstvo i uzimanje 10 miliona evra mita od mađarske kompanije MOL u zamenu za upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

Pošto je saslušao objedinjenu optužnicu, Sanader je odbacio obe tačke i požalio se na, kako je ocenio, svoju neravnopravnost u procesu u odnosu na tužilaštvo.

Kategorično odbacuje sve optužnice: Ivo Sanader
 

"S indignacijom ponovo odbacujem optužbe kojima me tužilastvo tereti za ratno profiterstvo. Odbacujem kategorično i drugu tačku optužnice", rekao je Sanader.

Advokat odbrane Čedo Prodanović u sudu rekao da istraga uzimanja mita od MOL-a nije završena jer nisu ispitani ključni svedoci, između ostalih predsednik uprave MOL-a Žolt Hernedi. Prodanović je rekao da se optužnica za primanje mita od MOL-a zasniva samo na iskazu svedoka Roberta Ježića, vlasnika Dioki grupe
preko čijih je firmi u inostranstvu Sanaderu navodno isplaćen deo mita.

Advokat odbrane je zamerio tužilštvu da ne pristupa jednako prikupljanju dokaza koji idu u korist Ivi Sanderu i onih koji su na njegovu štetu, iako je po zakonu dužno da na isti način tretira dokaze. Prodanović je takođe rekao da tužilaštvo nije dokazalo da su ugovori sa MOL-om bili štetni za Inu i za Hrvatsku, te se radi samo "o pukim i golim tezama". U prilog tome Prodanović je naveo i iskaz bivšeg potpredsednika vlade Damira Polančeca koji je bio jedan od osumnjičenih u tom slučaju, da su ugovori bili povoljni za Hrvatsku.

Tužlac Tamara Laptoš odbacila je, kako je rekla, insinuaciju odbrane da je tužilaštvo

selektivno u sprovođenju istrage i dodala da je protiv Žolta Hernedija istraga i dalje u toku.

Sanader odustao od obraćanja sudu

Sudija Ivan Turudić prekinuo je Sanadera kada je počeo da objašnjava odnose tadašnje vlade i MOL-a rekavši da nije vreme za iznošenje odbrane, i da Sanader nije u poziciji da postavlja pitanja sudu, već da na njih odgovara. Nakon konsultacija sa advokatima, Sanader je odustao od obraćanja sudu.

Na početku novog suđenja po objedinjenoj optužnici, tužilaštvo je danas iznelo dokaze koje će koristiti u postupku, među kojima je i video-snimak susreta Sanadera i Hernedija oktobra 2009. u jednom zagrebačkom restoranu. Odbrana koja će svoje dokaze izneti na idućem ročištu, smatra da je video-snimak protivzakonit dokaz.

Nastavak suđenja 17. novembra, Kosor mogući svedok

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu nastavlja se 17. novembra na Županijskom sudu u Zagrebu. Advokat Prodanović je rekao i da će o tome hoće li kao svedoka na suđenju pozvati premijerku Jadranku Kosor odlučiti do idućeg ročišta. Odbrana naime tvrdi da su sa spornim ugovorom s MOL-om bili upoznati
svi članovi vlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online