Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 08.11.2011.
11:52
Vestionline A

Tadić snažnije da podrži BiH

Direktorka za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu Dženifer Braš smatra da bi predsednik Srbije Boris Tadić mogao da učini mnogo više u pogledu podrške Bosni i Hercegovini (BiH).

Dženifer Braš

Braš je na simpozijumu "Ekonomski razvoj u BiH - Nepostojanje vlade i posledice", naglasila da ne sumnja u sposobnost BiH da rešava sopstvene probleme i krene napred, ali smatra da je neophodna i pomoć regiona.


"Bosna nije u izolaciji i potrebna joj je dobra volja njenih suseda. Ne samo da joj pruže dobar primer, nego da pruže Bosni pomoć koja nije na etničkoj osnovi", precizirala je Braš u vašingtonskom Centru za transatlantske odnose.


Prema njenim rečima, Hrvatska trenutno to čini, mada je u prošlosti njena pomoć više bila usmerena ka hrvatskoj zajednici u toj zemlji.


"Ali, mislim da sada i kod premijerke Jadranke Kosor i kod predsednika Ive Josipovića vidimo više humanistički pristup Bosni", ocenila je Braš.


Ističući da je to ispravno, Braš je podsetila da je Hrvatska na pragu Evropske unije (EU), "pa ne može da ima 1.000 kilometara dugu granicu sa susedom koja ne funkcioniše kako treba".


Braš smatra da bi Srbija, u tom smislu, mogla više da se angažuje i zainteresuje za BiH, kao celinu, i da "njeni odnosi sa Republikom Srpskom ne budu glavni pokretač srpske politike prema toj oblasti".


Braš naglašava da je Tadić preduzeo pozitivne korake odlaskom u Srebrenicu, Sarajevo i Mostar, ali misli da bi "mogao bi da učini i mnogo više".


"Rekla bih da moja očekivanja od Srbije na tom polju nisu ostvarena, jer mislim da ona ima veći potencijal", objasnila je Braš.


Govoreći o EU, Braš je ocenila da Unija shvata kako je potrebno otići u Bosnu i "prodati ideju o budućnosti u EU".


Prema njenim rečima, posle dolaska Petera Sorensena na mesto specijalnog izaslanika EU u BiH, Unija uviđa da bi trebalo da učini više u toj zemlji.


Pominjući Dejtonski sporazum, Braš je rekla da je on doneo mir, ali da je sada osnova mnogih konflikata i problema za održivu i funkcionalnu vladu ili ekonomiju u BiH.


"Ne predlažem bilo kakve promene Dejtonskog sporazuma, ne predlažem da se on odbaci. Kažem samo da Dejton, kako ga vidimo sada u 2011, iako je bio pozitivan korak, sadrži mnogo elemenata koji otežavaju bosanskoj ekonomiji da se pokrene", zaključila je Braš.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 12:20
pa kad bude bio onda neka se u ime bih izvini za sve zlocine koje su muslimani pocinili nad srbima ...
Utorak 08.11.2011. 12:19
neka uzme drzavljanstvo bih i neka se kandiduje za preczednika bih , jer bolje od toga vishe ne moze dati sa ove trenutne pozicije, sve sto je mogao uradio je :P
Utorak 08.11.2011. 12:40
Gospodine Tadić, molimo vas kao Boga, poštedi te nas svoje milosti. Nemojte slušati te amere, pustite njih da pomažu BiH. Jedino tako nam pomažete svim srcem. Nemojte slušati te što vas tapšu i hvale vas, pa zar niste to do sada uvidjeli. Zar i R: Srpsku da uništavate za par stotina maraka. Ni ta amerikanka, a ni thrust_no_one nisu mislili dobro, oni se samo šale sa vama!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online