Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.11.2011.
18:31
Srna A

Počeo proces o ekstradiciji Azre Bašić

Pred američkim Okružnim sudom u Leksingtonu počinje proces o eventualnoj ekstradiciji Azre Bašić (52), koja je optužena za ratne zločine nad zarobljenim srpskim civilima tokom rata u BiH.

Azra Bašić prilikom hapšenja

Američka vlada želi da Bašićevu vrati u BiH, gde bi se suočila sa optužbama, dok će njen advokat Petrik Neš pokušati da to spreči.

Bašićeva je uhapšena 15. marta u Stentonu na osnovu međunarodne poternice koju je izdao Sud BiH zbog sumnje da je kao pripadnik Hrvatske vojske učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

Azra se prvi put pojavila pred sudom u SAD 18. marta, kada je govorila o svom boravku u Kentakiju, navodeći da je oko dve godine bila zaposlena u fabrici "Nestle".

Njen advokat Petrik Neš, pokušava da izdejstvuje odbacivanje slučaja po više osnova. On tvrdi da SAD pogrešno tumače sporazum o ekstradiciji sa BiH i traži odgovor da li postoji zastarevanje za optužbe o počinjenim zločinima. Posle ročišta Neš je rekao da više nije na snazi Sporazum iz 1901. godine koji su potpisali SAD i tadašnja Kraljevina Srbija.

Azra Bašić uhapšena u Stentonu

Pomoćnik državnog tužioca Džejms Erhart rekao je da o tome da li je sporazum još punovažan treba da odlučuje izvršni ogranak savezne vlade, čak i u slučaju kada neka država promeni ime i oblik vladavine.

Na ekstradicionom ročištu pažnja će biti usmerena na to da li su zvaničnici iz BiH obezbedili dovoljno dokaza u dokumentima u kojima se zahteva isporučenje Bašićeve.

Zvaničnik Ministarstva pravosuđa Teri Šubert rekao je sudiji da će se SAD osloniti na dokumente više nego na izvođenje svedoka. Šubert je istakao da begunac, ukoliko može, opovrgne dokaze navedene u dokumentima. Neš je, ipak najavio da će na ročištu pozvati svedoke.

Istragu protiv Bašićeve vodi Okružno tužilaštvo u Doboju zbog sumnje da je kao komandir 108. Riječke brigade Hrvatske vojske počinila ratni zločin protiv civila na području Dervente od aprila do jula 1992. godine.

Prvi logor za Srbe na području Dervente formiran 12. aprila 1992. godine, bio je u Domu JNA i kroz njega je prošlo više od 200 Srba. U dokumentima predatim Okružnom sudu u Leksingtonu navedeni su zatrašujući detalji o mučenju i ubistvu koje je Bašićeva počinila kao pripadnica vojne brigade u Hrvatskoj vojsci.

Pročitajte još:

 

U sudskim dokumentima navode se izjave Radojice Garića i Dragana Kovačevića koji su potvrdili da je Bašićeva zaklala Blagoja Đuraša, kojeg su prethodno pretukli hrvatski policajci i vojnici.

"Posle toga, Azra nas je vukla za kosu i terala da iz rane na Đuraševom vratu pijemo krv", rekao je Garić.

Ljudi sa kojima je u Americi živela Azra Bašić, optužena za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi 1992. godine, kažu da je Bašićeva potvrdila da je počinila više ubistava, iako je u zahtevu iz BiH za ekstradiciju pomenuto samo jedno ubistvo.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 12:09
Добро нам дошла!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online