Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.12.2009.
09:19
Fonet, Tanjug A

Dodik: Referendum u martu!!

Narodna skupština Republike Srpske kasno sinoć odbacila je odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da produži mandat stranim sudijama i tužiocima u BiH, ocenivši ih kao neustavne i antidejtonske, što je bio i stav Vlade RS. Odlučeno je da se o nametnutim odlukama raspiše referendum posle donošenja novog zakona o referendumu, javlja Slobodna Evropa.

Referendum, uprkos upozorenjima predstavnika EU: Milorad Dodik

Skupština RS zaključila je takođe da je potrebno obaviti odgovarajuće pripreme za nesmetano i svrsishodno neposredno izjašnjavanje građana, u skladu s odredbama Ustava RS, a Vlada se zadužuje da pripremi to zakonsko rešenje.


Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da bi okvirni datum održavanja referenduma u RS mogao biti mart naredne godine.

Tek nakon što se donese zakon o referendumu, Narodna skupština će ponovo na dnevni red staviti raspravu o raspisivanju referenduma i utvrđivanja mogućih referendumskih pitanja.


Eventualnim referendumom građani RS na osnovu skupštinskih zaključaka izjašnjavali bi se samo o poslednjoj odluci visokog predstavnika u vezi sa ostankom stranih sudija i tužilaca za ratne zločine u Tužilaštvu i Sudu BiH.


Protiv ovih zaključaka bili su poslanici opozicionih stranaka - SDS, PDP i SRS, koji su tražili da se odredi datum referenduma i da se građani izjašnjavaju i o pitanju ustavnih promena i ulasku BiH u NATO.


Pre glasanja o skupštinskim zaključcima i prihvatanju vladinih stavova o Inckovim odlukama, predsednik parlamenta Igor Radojičić je rekao da nije uspeo pokušaj usaglašavanja zaključaka sa poslaničkim klubovima, pa su usvojeni zaključci i stavovi Vlade i vladajuće većine.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.12.2009. 09:14
Daj ne tupite vise sa tim referendumima! Imali smo mi,Srbi u Bosni,jedan slican 1992 ("Da li zelite da srpski narod u BiH ostane u Jugoslaviji?").Preko 90% Srba se izjasnilo za "da".Epilog nam je poznat! I Srbija bi se time dovela u nemogucu poziciju:na jednoj strani se ne priznaje (s razlogom!) otcjepljenje Kosova a s druge strane bi prekodrinski Srbi ocekivali da Srbija prizna Republiku Srpsku! Dokazivati Amerikancima (koji su,na zalost,jos uvijek Bog i batina u medjunarodnoj politici) da te dvije stvari "nisu isto" je Sizifov posao. Dakle,pamet u glavu,cuvajmo Republiku Srpsku svim pravnim sredstvima,ali ne palimo nepotrebno vatru!Bice mnogo dima,kasljacemo i mozda ce nam i oci zasuziti a ogrijati se necemo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online