Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.12.2009.
08:26
Srna A

Referendum u RS bio bi greška

Ambasador Španije u BiH Alehandro Alvargonzalez San Martin izjavio je da bi eventualna odluka Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum povodom posljednjih odluka visokog predstavnika Valentina Incka, bila ogromna greška.

"Ne želim spekulisati o tome, jer odluka još nije donešena. Ipak, ako to i učini, onda će to biti ogromna greška. Slažem se sa visokim predstavnikom da bi to bila antidejtonska odluka u skladu sa kojom bi onda visoki predstavnik, bez ikakve sumnje, preduzeo potrebne mere", rekao je San Martin i dodao da Španija i ostatak međunarodne zajednice podržava visokog predstavnika.

Ambasador Španije u BiH Alehandro Alvargonzalez San Martin

San Martin je za "Nezavisne novine" istakao da butmirski proces nije završen i najavio da će biti nastavljen.

"Kad govorimo o butmirskom procesu, svima mora biti jasno da je ovo proces i on, što se tiče EU i SAD, nije završen i biće nastavljen", tvrdi San Martin.

Govoreći o mogućnosti da bude uspostavljen bezvizni režim za građane BiH do kraja španskog predsedavanja EU, polovinom 2010. godine, San Martin je rekao da stvari idu u veoma dobrom smeru i da bi u slučaju da se završi još nekoliko stvari sa liste prioriteta u ovom periodu moglo doći do vizne liberalizacije za BiH.

"Ovo je jedan od primera kako se može postići napredak. U proleće ove godine imali smo veoma negativne izveštaje, ali onda je usledila veoma snažna reakcija javnosti koja je naterala političare da urade svoj deo posla. Političari mogu raditi kako treba kad ih građani pritisnu", rekao je San Martin.

Govoreći o periodu predsedavanja Španije EU od 1. januara, San Martin je najavio da će tokom svog šestomesečnog predsedavanja njegova zemlja biti snažno angažovana u BiH.

"BiH je uvek bila važan prioritet EU i to se neće promeniti niti tokom našeg predsedavanja EU. Španija će biti veoma posvećena BiH, jer verujemo da BiH ne treba ostati u zadnjem dvorištu EU, nego da treba biti deo kluba, naravno, ako to građani ove zemlje žele. A svi pokazatelji govore da žele. U svakom slučaju, želimo da ova zemlja bude stabilna država", rekao je San Martin.

On je istakao da je uspostavljanje stabilnih i funkcionalnih institucija jedini put za prosperitet građana, ekonomije i socijalne stabilnosti BiH.

San Martin je podsetio da je Španija u protekih 14 godina donirala BiH oko 500 miliona evra pomoći, te podsetio na vojno prisustvo kroz mirovne misije u BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.12.2009. 14:35
A Vase bombardovanje nije kao greska??? E pa neka i bude GRESKA,ali je NARODNA....i niko te nista nije pitao,pa ti je bolje da cutis...I Vama Spancima je mecka pred vratima,pa gledaj svoja posla...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online