Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.11.2011.
12:28
S. Princip - Vesti A

Kep nije, niti je ikad bio plaćenik!

"Imam prijatelja koji je prošao kroz ogromne teškoće u pokušaju da odbrani sebe od potpuno izmišljene priče u 'Australijenu' s kraja 2005. godine, jer mu je Merdokova imperija oduzela snagu da se brani", kaže se u pismu koje je predato ministru O'Konoru

Dragan Vasiljković par dana pre hapšenja u Sidneju
 



Dragan Vasiljković nije, niti je ikad bio plaćenik.
 

Stiv Plater

Ovo tvrdi Amerikanac Stiv Plater u pismu koje je pre nešto više od mesec dana uputio na adresu australijskog senatora Boba Brauna. Povod za njegovo pismo je, kako navodi, "noćna mora" kroz koju prolazi njegov prijatelj Danijel Sneden (australijsko ime Dragana Vasiljkovića), ali i kritička izjava koju je lider Zelenih dao, govoreći o medijima u vlasništvu Ruperta Merdoka. Izjava je data u vreme kada je ovaj medijski gigant došao u žižu svetskog interesovanja zbog prisluškivanja u Velikoj Britaniji.

Dugogodišnje prijateljstvo

U intervjuu koji je svojevremeno dao "Vestima", Stiv Plater je izneo da je poznavao Kapetana Dragana pre početka rata na Balkanu. Ovaj vlasnik malog biznisa iz Misurija bio je kasnije i na zaraćenim područjima s njim, ali i posle u Beogradu, pomažući mu u naporima da olakša život žrtvama rata. Uz ostalo, Plater mu je slao kompjutere uz pomoć kojih je Vasiljković nastojao da osposobi ratne invalide da zarađuju za život.
Od kako je Vasiljković uhapšen, Plater je napravio veći broj putovanja do Australije, prisustvujući sudskim procesima i posećujući ga u zatvorima. Nedugo po hapšenju, 2006. godine, Plater je doleteo u Sidnej da mu izrazi podršku.

Platerovo pismo koje su "Vesti" dobile sada je priloženo uz druge dokumente upućene federalnom ministru unutrašnjih poslova, Brendanu O'Konoru. Kako smo juče pisali, pošto je Vasiljković odustao od poslednje mogućnosti za žalbu sudu protiv izručenja, gospodin O'Konor sada treba sam da odluči da li on ne može da bude upućen u Hrvatsku, odakle ga traže zbog "ispitivanja o ratnom zločinu".


"Čestitam vam da ste govorili protiv neprimerenog ponašanja Merdokove medijske imperije u Australiji", piše Stiv Plater. "Ja imam prijatelja, dobrog čoveka, u očajno lošem svetlu predstavljenog u 'Australijenu' i drugim Merdokovim medijima, a kao rezultat proveo je većinu od poslednjih šest i po godina u zatvoru u Australiji, čekajući izručenje Hrvatskoj. Ovaj čovek ima dvojno australijsko i srpsko državljanstvo i prošao je kroz ogromne teškoće u pokušaju da odbrani sebe od potpuno izmišljene priče u 'Australijenu' s kraja 2005. godine. Kad je pokušao da se zaštiti, Merdokova imperija preduzela je korake kojim mu je u suštini oduzeta snaga da se brani."


Plater navodi dalje da je "nakon tako dugog i lošeg pisanja siguran da, kada pomenem Danijela Snedena ili Dragana Vasiljkovića, vi ćete pomisliti na - ratnog zločinca".

"Australijen" fabrikovao sliku o ratnom zločincu

Stiv Plater kaže da je sve ovo "noćna mora". "Australijen je u potpunosti fabrikovao priču, isključivo iz senzacionalističkih razloga. Optužujući Danijela da je ratni zločinac, navodeći da živi pod izmišljenim imenom (to je ime koje je uzeo u Australiji i nalazi se na njegovom pasošu), i još mnogo toga. U isto vreme, mi smo prepušteni na milost i nemilost Zakona o ekstradiciji koji sprečava iznošenje bilo kakvih dokaza o nevinosti (da, on nema pravo da dokaže nevinost) i on je osoba koja može biti izručena, ako su papiri s tim zahtevom urađeni po propisu."

"To je tačno ono što je Merdokov medij želeo da svi pomisle. Kao lični prijatelj, sa poznavanjem očevica Danijelovih postupaka u ratu u Hrvatskoj, mogu da vas uverim da ta slika nije zasnovana na činjenicama", piše Amerikanac i zatim navodi pet tačaka o njemu:
"Danijel nije, niti je ikad bio plaćenik.


Danijel je živeo u svojoj zemlji rođenja tri godine pre nego što je rat izbio i nije išao tamo da se bori u ratu, kako je tvrdila Merdokova štampa.


Od njegovog poslednjeg učešća, 1993. godine, sve do decembra 2005, ni od Hrvatske niti od Tribunala za ratni zločin nije nikada bilo nikakvog zahteva za Danijelovo hapšenje. Međutim, manje od dve nedelje nakon što je on podneo tužbu protiv 'Australijena', Hrvatska je zatražila njegovo izručenje zbog ispitivanja (nakon 13 godina ćutanja sa njihove strane, a za to vreme on se nikad nije krio, nego je bio javna humanitarna ličnost čija fondacija je pomogla više od 60.000 žrtava rata sa svih strana).


Tribunal za ratne zločine u Hagu pismeno je obavestio da oni nemaju zanimanja za Danijela ili njegovu aktivnost i čak su ga izvodili da svedoči na suđenju Miloševiću. Istovremeno, on je odbio ponudu za zaštitu kao svedoka, jer mu nije bila potrebna.
Zaista, čak i u ovo vreme, nema formalne optužbe iz Hrvatske, zahtev za ekstradiciju je samo za ispitivanje (Australija je odbila da zatraži da ga ovde ispitaju). Nakon skoro sedam godina, oni još nisu podigli nikakvu formalnu optužnicu, ni u Hrvatskoj, ni u Australiji."


Gospodin Plater na kraju upozorava da je Vasiljkovićeva borba protiv izručenja stigla do pred sam kraj i kaže da se "sve ovo dešava jer je odlučio da tuži 'Australijen' zbog izmišljene priče", "Mi imamo dovoljno dokaza za sve što sam rekao", navodi on.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 15:43
Ама крив је - Србин је и крив је што је жив. Јбг, таква нас сад судба задесила, и то ти је.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online