Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 03.11.2011.
18:23
Vestionline A

Krejić: Srpski policajci na Vlašiću ubili 200 Muslimana

Bivši šef policije u Skender Vakufu Nenad Krejić posvedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su srpski policajci u avgustu 1992. na planini Vlašić ubili 200 zarobljenih Muslimana.

"I tada i danas mislim da su počinioci bili psihički bolesni ljudi. Takav zločin samo bolestan um može počiniti", izjavio je Krejić koji je za sebe rekao da je "Srbin iz BiH".

Krejić je izjavio da je 21. avgusta 1992. na mestu zločina na Korićanskim Stjenama video "između 150 i 200 tela" u dubokoj provaliji. Podređeni su ga odmah obavestili da su ubice bile pripadnici policije iz Prijedora koji su prethodno opljačkali žrtve.

Zločin na Vlašiću je bio samo pljačka: Radovan Karadžić

Prema optužnici protiv Karadžića, policajci koji su iz Prijedora sprovodili konvoj zarobljenika ka Travniku streljali su na Korićanskim Stjenama 200 Muslimana koji su zatim pali u nepristupačnu provaliju.

Haški tribunal za taj zločin je 2004. osudio vođu interventne policijske grupe Darka Mrđu na 17 godina zatvora, pošto je on priznao krivicu. Svedok je opisao kako je o onome što je video izvestio šefa policije u Banjaluci Stojana Župljanina, koji je potom zakazao sastanak opštinskih političkih i policijskih čelnika iz Skender Vakufa, koji su srpske vlasti preimenovale u Kneževo, i Prijedora.

Tema sastanka bilo je izvlačenje tela iz provalije i sprovođenje istrage po zakonu. Sugerišući da su se tome protivili predsednik kriznog štaba u Prijedoru Milomir Stakić i šef tamošnje policije Simo Drljača, Krejić je posvedočio da im je Župljanin energično stavio do znanja da zločin ne može biti zataškan, pozivajući se pritom i na
Karadžićevu depešu.

Zbog zločina u Prijedoru, Tribunal u Hagu osudio je Stakića na 40 godina zatvora, a Drljaču su 1996. pri pokušaju hapšenja ubili vojnici NATO. Jednog preživelog masakra na Korićanskim Stjenama, koga su u okolini pronašli srpski vojnici, Krejić je, kako je rekao, odvezao u Banjaluku i predao Župljaninu nekoliko dana kasnije.

Po rečima svedoka, drugi sastanak u Banjaluci posvećen izvlačenju tela iz provalije, koja su u međuvremenu bila prekrivena granjem, bio je održan 30. avgusta 1992, a vodio ga je ministar odbrane RS pukovnik Bogdan Subotić.

Krejić je opisao kako je ministar Subotić u jednom trenutku oštro upitao Drljaču: "Ko je vama uopšte dozvolio da izmeštate stanovništvo iz Prijedora", na šta je Drljača odgovorio: "A, što vi to mene pitate, kad vi bolje znate ko je dogovarao i kako je
dogovarao".

Unakrsno ispitujući svedoka, Karadžić, koji se brani sam, tvrdio je da je zločin na Vlašiću počinila "nevelika grupa počinilaca", a da je motiv bila pljačka. Krejić je uzvratio da bi "pljačku kao motiv stavio na drugo mesto", rekavši da su počinioci bili psihički poremećeni. Karadžić se na kraju ispitivanja Krejiću, koji je izjavio da su se
vlasti u Skender Vakufu zalagale da se zločin procesuira u skladu sa zakonom, zahvalio "što je obavljao dužnost na čast ne samo njemu, nego i RS".

Danas započeto svedočenje o masovnom ubistvu na Korićanskim Stjenama, tadašnji predsednik SO Skender Vakuf Milan Komljenović nastaviće u utorak, 8. novembra.

Bivši predsednik RS optužen je i za ratne zločine u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šlemova za taoce u periodu od 1992-95. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2011. 20:05
Ubice i psihopate bih osudio na dozivotnu robiju post smrtne kazne nema...ali bih Karadzica oslobodio krivice za taj slucaj ukoliko nije to naredio...za vreme rata su mnogi manijaci bili vikend ratnici i ubice...stvarno bi bilo nenormalno za svako zlodelo kriviti Karadzica...za ono za sta je kriv-suditi mu...ali za ono sto realno na terenu nije mogao...ili nije ni znao ...osloboditi ga....ako bi za sve bio kriv...onda mu sudjenje i ne treba...pisi mu dozivotnu i bez sudjenja.....meni je krivo sto oni koji su licno ubijali setaju na slobodi....Naser Oric...Haradinaj...to su prave okorele ubice ...kao i Glavas...oni se setaju...svima nam se smeju u lice...
Četvrtak 03.11.2011. 22:16
Шта ћемо за Србима покланим у селима око Братунца. Народ је поклан за време Хришћанских празника. Да ли је неко одговарао за то ?
Četvrtak 03.11.2011. 22:14
Нема ништа горе него када неко издаје свој народ за паре, и шири неистине о херојима свог народа. Овој људској гњиди трба заувек забранити приступ Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online