Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.11.2011.
15:38
24sata.info A

Hercegovački klan povezan sa hrvatskim HDZ-om?

"Klanovi u Hercegovini uključeni su u pranje novca, prevaru, utaju poreza i povezani su sa najvećom hrvatskom strankom, HDZ-om... Droga takođe prolazi neometano iz Crne Gore kroz Hercegovinu do hrvatske obale", piše u američkom izveštaju koji je objavio Vikiliks.

Vikiliks objavio tajne dokumente ambasade SAD u Sarajevu
 

Vikiliks je objavio šokantan tajni dokumenat ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, o kriminalu i korupciji na području Bosne i Hercegovine od 25. jula 2006. godine.
 

Izveštaj je zasnovan na javnim podacima, ali i informacijama državnih institucija, poput carine, sigurnosne agencije SIPA, Ministarstva sigurnosti, "brojnih bivših američkih policijskih službenika ubačenih među lokalne pravosudne agencije putem programa ICITAP američkog ministarstva pravosuđa".
 

U njemu stoji kako "kriminalni klanovi povezani sa političarima i političkim strankama i dalje napreduju i opisani su kao najveća prepreka za pristup Evropskoj uniji", piše "Danas.hr".
 

Spominju se veće političke stranke, pa tako i bosanskohercegovački HDZ.
 

"Brojni lideri velikih političkih stranaka bili su kazneno prijavljeni ili se široko verovalo da su učestvovali u koruptivnim aktivnostima. Među njima su i bivši član tročlanog Predsedništva BiH Dragan Čović (HDZ), aktuelni predsednik Republike Srpske Dragan Čavić (SDS), bivši premijer RS Dragan Mikerević, sadašnji ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić (PDP), sadašnji premijer RS Milorad Dodik (SNSD), Branko Dokić (PDP), Hasan Čengić (SDA) Ante Jelavić (HDZ) i predsednik ustavnog suda BiH Mato Tadić", navodi se u izveštaju američke ambasade 2006. sa oznakom "tajno".
 

"Vodeće nacionalističke partije u BiH - SDA (bošnjačka), SDS (srpska) i HDZ (hrvatska) - godinama su zloupotreblavale svoje pozicije u glavnim vladinim institucijama, preduzećima u državnom vlasništvu i privatnim kompanijama, kako bi prisvojile privatnu i političku korist. Većina korupcije na političkoj osnovi bila je usmerena na zloupotrebu institucija poput carine, porezne uprave, sektora drvne i energetske industrije", nabrajaju u dokumentu.
 

Međutim, za Hrvate je možda najšokantniji deo koji govori o "hercegovačkom klanu", koji je uz sandžački i albanski mafijaški klan posebno izdvojen u delu "najveći tipovi grupa organizovanog kriminala".
 

"Klanovi u Zapadnoj Hercegovini, gde dominira hrvatsko stanovništvo, uključeni su u pranje novca, prevaru, utaju poreza i povezani su sa najvećom hrvatskom strankom, HDZ-om, koja je primila milione neproknjiženih donacija od bosansko-hrvatske dijaspore u Hrvatskoj. Droga takođe prolazi neometano iz Crne Gore kroz Zapadnu Hercegovinu do hrvatske obale", navodi se u izveštaju.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2011. 15:54
Iskidace HDZ, nece imati vremena da pokupe svoje prljave devize, cak ni gace! Salu na stranu, klasicna doktrina EU, ubiti nacionalnu opciju kako bi se lakse asimilovala nova drzava clanica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online