Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 02.11.2011.
12:24
P. Arsić - Vesti A

Izrael lobira za Dodika

Omekšan i u poslednje vreme čak blagonaklon stav američke administracije prema Republici Srpskoj (RS) rezultat je odlučnog stava Srpske da ne podrži zahtev palestinske države za prijem u UN, ocena je analitičara.

Nakon punih pet godina, predsednik RS Milorad Dodik posetio je Vašington što su američki mediji povezali sa njegovom podrškom Izraelu i odbacivanjem međunarodne inicijative za priznavanje nezavisnosti Palestine i njeno uključenje u članstvo UN.

Uskraćivanje saglasnosti iz Banjaluke, što je podudarno stavu SAD o tom pitanju, prepreka je nastojanju Sarajeva da BiH, sa svojim sadašnjim mandatom nestalnog člana SB UN, direktno podrži predlog o palestinskoj nezavisnosti.

Sećanje na žrtve: Milorad Dodik i Avigor Liberman


Podsetimo, u BiH protekle sedmice boravili su ministri spoljnih poslova Izraela i Palestine, Avigdor Liberman i Rijad al-Malki.


Al Malki je tokom posete Predsedništvu BiH dobio podršku bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je rekao da podržava palestinski zahtev za članstvo u UN i istakao da priznanje palestinske države predstavlja važan korak ka iznalaženju održivog i mirnog rešenja za bliskoistočni problem, kao i da većina zemalja članica UN deli ovo mišljenje.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji dolazi iz SDP-a, bio je nešto suzdržaniji, igrajući na kartu "mi bismo podržali, ali ne možemo bez Srba". Naime, Komšić je palestinskom ministru kazao da većina u BiH razume palestinsko pitanje i da ne spori da Palestina ima pravo na svoju državu, ali da je po Ustavu BiH o svakom spoljnopolitičkom pitanju za odluku potreban konsenzus tri člana Predsedništva.

Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, pak, uopšte nije prisustvovao sastanku, poručivši da ne podržava palestinski zahtev.


Spoljnu politiku, prema Ustavu BiH, vodi Predsedništvo BiH i sve odluke iz ovog domena donose se konsenzusom. Praksa je, kada nema konsenzusa, da glas BiH bude suzdržan.


Na Radmanovićev poziv, u poseti BiH boravio je i izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman, koji se u Banjaluci zadržao gotovo nedelju dana. Inače, ovo je bila treća poseta Libermana glavnom gradu Srpske u poslednjih godinu dana.
Banjalučki analitičari ocenjuju da je Srpska povukla vrlo mudar potez, jer "vrata Vašingtona Srpskoj otvara Izrael".


Gostimir Popović, banjalučki analitičar, podseća da je Liberman posredovao između Banjaluke i Brisela tokom martovske krize nastale zbog zahteva RS da se raspiše referendum o radu pravosuđa BiH. Posredovanje je rezultovalo otvaranjem strukturalnog dijaloga sa Evropskom komisijom o pravosuđu BiH.


- Tačno je da mi Amerikancima nikada ne smemo verovati, ali ovaj put smo vešto svoje interese uklopili u njihove. Nisu oni naprasno stali na stranu Srba, nego im u ovom momentu trebamo da zaustavimo zahtev Palestine i to je razlog što je Patrik Mun, američki ambasador u Sarajevu, došao u Banjaluku i rekao da podržava RS i Dejtonski mirovni sporazum, a da Federacija svoje problem treba da rešava promenama Ustava Federacije BiH - smatra Popović.


On je naglasio da Srpska treba da nastavi da igra na ovom polju, pogotovo kada je, nakon terorističkog akta u Sarajevu, jasno da je ona jedina brana širenju islamskog terorizma na Balkanu.


- To su dva vrlo snažna aduta koja u ovom trenutku imamo na svojoj strani i koje treba pragmatično da iskoristimo za naše nacionalne interese - zaključio je Popović.

 

Topao doček u Banjaluci

 

Za razliku do Bakira Izetbegovića koji je i Libermanu ponovio stav da snažno podržava palestinski zahtev za prijem u punopravno članstvo u UN, i izrazio razočaranje što Izrael "ne izlazi više u susret narodu Palestine", Srpska je snažno stala uz Izrael. Nakon što je na svim adresama u BiH naišao na srdačan doček i dobio podršku, Liberman je sa predsednikom Srpske Miloradom Dodikom položio vence na jasenovačkom stratištu, i najavio snažnije privredne aktivnosti između RS i Izraela.

 

Savetnik Ari Livne

 

Savetnik predsednika RS Milorada Dodika, Ari Livne, koji ima i snažan uticaj u izraelskoj vladi, proteklih godina dosta je radio na bilateralnim odnosima Srpske i Izraela.


Njegov prijatelj, izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman, prošle sedmice u Banjaluci je prisustvovao i proslavi 90. rođendana Livna gde su bili i predsednik RS Milorad Dodik, premijer Aleksandar Džombić i predsednik Skupštine RS Igor Radojičić.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.11.2011. 12:39
izgleda da je mile jos vise ucvrstio R. Srpsku i ojacao.samo treba biti uvek oprezan sa jeshama i amerima.opreznost je majka mudrosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online