Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 01.11.2011.
20:21
24sata.info, Vestionline A

Ulazak Hrvatske u EU veliki problem za BiH

Analitičar Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić upozorava da će se kad Hrvatska uđe u EU, mnogo toga promeniti za BiH, pogotovo kada je reč o uvozu i izvozu proizvoda biljnog i životinjskog porekla.

BiH će imati problem za izvozom hrane u Hrvatsku zbog visokih kriterijuma kontrole kvaliteta koje zahteva EU
 

"Veliki problem za BiH je ulazak Hrvatske u EU. Već od 1. januara 2013. godine BiH se suočava s problemom vezano za izvoz proizvoda, pogotovo u oblasti biljnog i životinjskog porekla iz razloga što EU zahteva stroge kriterijume kontrole kvaliteta", kazao je Hasić.

Drugim problemom smatra određivanje graničnih prelaza od hrvatske strane i Evropske komisije, "gde su jedna i druga pokazale neprincipijelnost prilikom određivanja samo dva granična prelaza, a BiH strana traži najmanje pet". Sve to, kako je dodao Hasić, tokom narednog meseca biće detaljno obrađeno u analizi, uključujući i najavljene licencne proizvodnje koje planira Hrvatska premestiti na tržište BiH zato što postoje visoki troškovi poslovanja za njena preduzeća u perspektivi na tržištu EU.

Duljko Hasić

Takođe, analiza će obuhvatiti i trgovinu između BiH i Hrvatske, odnosno EU s obzirom da je Hrvatska najvažniji trgovinski partner BiH, s posebnim aspektom dominacije trgovačkih lanaca iz Hrvatske. Biće obrađena i pitanja stranih ulaganja iz Hrvatske, kao i nerešeno pitanje imovine između BiH i Hrvatske.

"Prema našim podacima, BiH potražuje više od milion i 750 hiljada kvadratnih metara zemljišta, poslovnih prostora i objekata, zatim salona, odmarališta, hotela, kao i pojedinačno učešće bosnohercegovačkih preduzeća u preduzećima u Hrvatskoj", kazao je Hasić, napominjući da taj odnos između Hrvatske i BiH mora biti rešen pre ulaska Hrvatske u EU.

 BiH ostvaruje suficit u trgovini sa Kosovom

Hasić se osvrnuo i na trgovinske probleme između BiH i samoproklamovane republike Kosovo zbog kojih je smanjen izvoz iz BiH na tržište Kosova za 7 do 8 procenata posebno iz Federacije BiH, navodeći da je najveći gubitak zapravo gubitak tržišta koje su za protekla tri meseca zauzele kompanije iz Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Srbije. On je podsetio da je od 20. jula ove godine Vlada Kosova donela jednostranu meru uvođenja carina na proizvode koji dolaze sa teritorije BiH. Inače, ukupna trgovinska razmena BiH sa Kosovom iznosi oko 160 miliona KM, od čega se najveći deo odnosi na izvoz BiH.

Kako je kazao Hasić, to je jedna od retkih zemalja sa kojom BiH ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni i vrlo bitno područje za bosnohercegovački izvoz.

"Zbog izuzetno komplikovanog sistema administriranja uspeli smo obnoviti odnose sa Republikom Kosovo 25. oktobra i od pre nekoliko dana usledio je neometan protok roba s obe strane", kazao je Hasić dodajući da je Republika Srbija rešila taj problem znatno pre BiH.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.11.2011. 20:36
...a tek kada vam se onih ca. 100.000 Hrvata bude iselilo sa podrucja BiH, onda cete da... PS: Naravno, usla Hrvatska ili ne u EU pukli ste totalno a danas se biznis osniva sa onima koji imaju finansijska sredstva. Probajte opet sa SAD...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online