Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 31.10.2011.
12:16
Z. Mirković - Ž. Marković - Vesti A

Islamski teror iz bečke Sahab džamije

Vehabijama sa prostora bivše Jugoslavije upravljaju ekstremni muslimani iz Beča, koji se okupljaju u džamiji "Sahab" u sedmom okrugu, u kojoj je nekada propovedao hodža Nedžad Balkan, koji sebe naziva Ebu Mohamedom, a koga su austrijske vlasti okarakterisale kao ekstremnog hodžu, kao i ljude koji posećuju ovu džamiju. Kao glavni protagonista vehabizma u Bosni pominje se hafiz Muhamed Fadil Porča, imam samostalnog džemata u Beču.

Prvi vehabija: Muhamed Fadil Porča

U džamiju u kojoj je propovedao Porča, koji je školovan u Saudijskoj Arabiji, dolazio je i izvesni Asim C. koji je 1. oktobra 2007. pokušao sa dve ručne granate da uđe u ambasadu SAD u Beču.


Izveštaj Ustanove za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Austriji iz 2007. posebno pominje bosansku dijasporu u toj zemlji, za koju se ukazuje da postoje grupacije koje pripadaju "neofundamentalističkoj interpretaciji vehabizma".


Uticaj na sandžačke muslimane ima Ebu Muhamed, koji reisa Cerića naziva "vođom neznalicom", i koji je čak u intervjuu austrijskim medijima, pre nekoliko godina, doveo u pitanje svrsishodnost demokratije, odnosno pozvao muslimane na stavljanje Kurana iznad zakonodavstva.

Rasadnik terora: Islamski centar u Beču


Koliko je vehabizam jak u Austriji govori i slučaj Senada Podojka iz 2006. godine. Ovaj veroučitelj iz BiH, koji je i šef islamskog nastavnog kadra u pokrajini Gornja Austrija, je tokom rata u BiH objavio pesme koje su potpirivale mržnju protiv drugih vera, i kojima je, navodno, učio i đake u Austriji.


Austrijske vlasti su, naime, utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije.

Opljačkao banku

 

Policija u Austriji neprestano motri na islamističke grupacije. Mevlid Jašarević nije bio na meti austrijske policije zbog ekstremizma. U Austriji je bio pritvoren jer je 2005. opljačkao jednu banku u Beču, za šta je "odležao" trogodišnju zatvorsku kaznu, nakon čega je odmah proteran u Bosnu.

 

"Za nas se ta priča završava 2008.", rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije Karl-Hajnc Grundbek bečkom dnevniku "Prese".

 

On je ukazao da policija nema saznanja da se Jašarević "radikalizovao" u Austriji.

 

Teško se integrišu

 

Prema statističkim podacima u Austriji živi oko 339.000 muslimana, od kojih su većina imigranti i teško se integrišu u društvo. Tako u Beču postoji paralelno islamsko društvo, u kojem žene sede u kućama, zbog čega ne znaju ni nemački jezik.

Gornja Maoča država vehabija


Teroristički napad na Američku ambasadu u Sarajevu za posledicu će imati žestok pritisak međunarodne zajednice na bezbednosne strukture u BiH da se konačno obračunaju sa problemom islamskog ekstremizma u zemlji, saznaju "Vesti" od dobro obaveštenog izvora bliskog Ministarstvu bezbednosti BiH.


Naš sagovornik otkriva da je minstru bezbednosti Sadiku Ahmetoviću, kao i vodećim ljudima policijskih agencija sa državnog nivoa, još u petak skrenuta pažnja da bi događaji iz Sarajeva mogli dugoročno poremetiti odnose SAD i BiH i da, zbog toga, moraju da preduzmu odlučnu akciju na suzbijanju ekstremista.

Zakasnela reakcija: Specijalna policija BiH pretresa na ulasku u Gornju Maoču


- U tom smislu bi bezbednosne agencije u BiH morale da povuku neke konkretne poteze, a pre svega, da potpuno razbiju određena vehabijska uporišta u zemlji. Tu se uglavnom misli na selo Gornja Maoča kod Brčkog, ali Jablanicu kod Mostara, te Željezno Polje kod Zenice. Maoča se već godinama ističe u prvi plan, ali i druga dva pomenuta sela postala su opasna uporišta - kaže naš izvor.


On ističe da bi pretresi koji su u subotu izvršeni u Gornjoj Maoči mogli da budu samo početak te akcije.

Podsetimo, utvrđeno je da je Mevlid Jašarević koji je u petak pucao na zgradu američke ambasade, boravio u Gornjoj Maoči. Tokom pretresa, u tom selu su pronađene neke njegove stvari, a dvojica vehabija su uhapšeni.

Gornja Maoča već godinama, otkako su se u njoj naselili pripadnici vehabijskog pokreta, privlači pažnju domaćih i stranih bezbednosnih struktura. Vehabije su u tom selu praktično napravile državu u državi. Malo je onih kojima su dozvolili da uđu u selo, jer su na ulazima napravili svojevrsne punktove . Čak ni policiji ne dozvoljavaju pristup u selo.
 

U februaru prošle godine organizovana je policijska akcija "Svetlost" u kojoj je učestvovalo oko 600 pripadnika policijskih struktura u BiH. Tada su detaljno pretreseni svi objekti koje vehabije koriste, od kuća do kokošinjaca, a privedena su i sedmorica ekstremista zajedno sa svojim neformalnim vođom Nusretom Imamovićem.


Međutim, krajem istog meseca, Sud BiH je doneo odluku da se sva sedmorica uhapšenih vehabija puste na slobodu uz zabranu napuštanja mesta boravka, kontaktiranje sa ostalim osumnjičenima, ili razgovor o predmetu bilo s kim, izuzev sa advokatima, kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima.

Od toga je prošlo gotovo dve godine, a u Tužilaštvu BiH uveravaju da je istraga protiv ekstremista u toku.


- Rad na tom slučaju je u toku, ali o detaljima istrage ne možemo govoriti - kažu u Tužilaštvu BiH.

Imamović drži predavanja

 

Iako mu je zabranjeno da prisustvuje javnim okupljanjima, Nusret Imamović iz Gornje Maoče je početkom ove godine, na jednom skupu u Lukavcu, sa radikalnim hodžom iz Bihaća Bilalom Bosnićem održao neku vrstu predavanja okupljenima u lokalnom Domu kulture.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 12:34
Iz Donje Maoce su protjerani Srbi tokom zadnjeg rata. Vecina ne smije da se vrati, a oni koji su se vratili zive u strahu. Dosta ih prodalo imanja. Muslimani iz Zeljeznog Polja su u ratu napali srpsko selo Nemila kod Zenice i pobili cijelo stanovnisto pomenutog sela.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online