Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 29.10.2011.
02:01
Vestionline A

Nekažnjeni zločini nad Srbima

U Hrvatskoj još nije rešeno 1.100 slučajeva ratnih zločina, pogotovo kada su žrtve Srbi, a počinioci hrvatske snage bezbednosti, sa zabrinutošću su u Evropskom parlamentu konstatovali nemački poslanik iz stranke Zelenih Franciska Brantner i holandski poslanik Marija Korenelisen.

NOVI USLOVI ZA ZAGREB: Marija Korindelisen , poslanik iz Holandije
 

Dopisnici iz Brisela javljaju da se u jednom od više od stotinu amandmana koji su podneseni na nacrt Rezolucije o Hrvatskoj, traži od Vlade u Zagrebu da znatno pojača finansiranje i pruži punu političku podršku kako bi bile provedene istrage i rešeni prioritetni slučajevi ratnih zločina.
 

Izvestilac za Hrvatsku Hanes Svoboda podneo je izveštaj 26. oktobra, a poslanici Evropskog parlamenta o rezoluciji će glasati 30. novembra.
 

Parlamentarci, uglavnom iz stranke Zelenih i liberala, ali i demohrišćana, žele da u rezoluciju o Hrvatskoj budu uvrštene i odredbe o nastavku potpune saradnje sa Haškim sudom i ukidanju stanja nekažnjivosti kada je reč o ratnim zločinima.

Druga grupa evropskih poslanika, među kojima je bivši rumunski ministar pravosuđa Monika Makovei, traži da saradnja sa Tribunalom ostane obaveza Hrvatske, dok se grupa socijalističkih poslanika poziva Vladu Hrvatske da dozvoli da povratak izbeglih i prognanih bude omogućen na najbolji način i da se posebna pažnja pri smeštaju, zapošljavanju i socijalnom zbrinjavanju pokloni srpskim povratnicima.

Odvojena grupa poslanika, uglavnom poljskih i mađarskih, smatra da hrvatska vlada treba da poboljša uslove za život i rad, te traži da budu primenjeni i drugi "ekonomski i socijalni projekti oporavka", da bi se olakšao povratak izbeglih Srba.

U nacrtu rezolucije upozorava se Hrvatska da reši pitanja granica sa susednim zemljama, kao i restituciju svojine i pitanja izbeglica, te naglašava da bilateralna pitanja ne smeju kočiti napredak kandidata i potencijalnih kandidata drugih zemalja zapadnog Balkana. 

Linta: Usloviti pristup u EU

 

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta je izrazio zadovoljstvo zbog oštrih kritika na račun Hrvatske, ističući da su one usledile pošto je ova Koalicija pre mesec dana uputila otvoreno pismo predsedniku EP i poslaničkim klubovima.


- Apelovali smo da se ne radi na političkom proširenju EU na račun ljudskih prava i nadamo se da poslanici neće odobriti ugovor o pristupanju dok Hrvatska ne uradi četiri stvari: da garanciju povraćaja naših imovinskih prava, reši ratne zločine i pitanje nestalih, ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom - kaže Linta, koji očekuje da Hrvatska bude uslovljena prilikom potpisivanja ugovora o pristupu EU, 19. decembra u Varšavi.

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 02:37
EU nadzor drma nase komsije, kosorova i neandertalac sa HDZ-om na klupi, korupcija i organizovani kriminal nesmanjen, pravne reforme ostale u mestu...a UK ne spava (preti referendumom za izlazak iz EU) dok kriza vec kuca na vratima i EU a i SAD. Bice gusto...
Subota 29.10.2011. 07:54
Tri puta sam procitao ovaj clanak i jos uvek ne mogu da verujem svojim ocima. Nikada, ali bas nikada do sada nisam cuo tako ostre izrecene zakljucke od strane EU a na racun mlade hrvatske "demokratije". Ima pravde ima Boga!
Subota 29.10.2011. 13:08
Pa ljudi kako mozete traziti tako nesto od Hrvatske, kada su oni `90-ih i ratovali da bi ocistili Hrvatsku od nas Srba? I sada kada su u tome uspjeli, jos uz to niko ih ne krivi, kako sada da vrate Srbe?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online