Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 17.10.2011.
14:06
P. Arsić - Vesti A

Ustavni sud BiH ruši Srpsku

Po žalbi bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem srpskih sudija, Ustavni sud BiH privremeno je obustavio primenu Zakona o katastru RS, do konačne odluke koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Parlament Srpske potom je po hitnom postupku usvojio novi Zakon o premeru i katastru, iako pravnici tvrde da je RS trebalo da se ogluši o neustavne poteze Ustavnog suda BiH i odbije negove odluke.

Katastar nije posao za tumače Ustava: Petar Kunić

Profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Petar Kunić kategoričan je da Ustavni sud BiH nije nadležan da razmatra Zakon o katastru RS.


- U Ustavu BiH postoji isključiva podela nadležnosti BiH i entiteta, a postoji i ustavna odredba koja kaže da sve što nije isključivo dato u nadležnost BiH pripada entitetima - rekao je Kunić.

Prema njegovim rečima, u Ustavu BiH nigde se ne pominje da katastar ulazi u okvir nadležnosti BiH, a nije izvršeno ni prenošenje nadležnosti na institucije BiH.


- Prema tome, potpuno je jasno da je katastar u nadležnosti entiteta - konstatovao je Kunić.


On je upozorio da ukoliko Ustavni sud BiH rešava o katastru, to faktički znači preuzimanje nadležnosti Ustava RS, te da bi RS trebalo da razmatra nulifikaciju, odnosno neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH, zbog postojanja mogućnosti da Ustavni sud BiH preuzme sve nadležnosti RS.

Hitno novi zakon

 

Ministar pravde RS Džerard Selman

Narodna skupština RS na poslednjoj sednici usvojila je po hitnom postupku novi Zakon o premeru i katastru RS kojim se propisuje nadležnost Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i geodetskih organizacija.

 

Ministar pravde RS Džerard Selman istakao je da je ustavni osnov za donošenje ovog zakona sadržan u delu Ustava RS, prema kojem Srpska uređuje i obezbeđuje svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine.


Kunićevo mišljenje deli i predsedavajući Doma naroda PS BiH Ognjen Tadić. On ističe da je članom 64. Ustava RS decidno određeno da su zemljišno-knjižni poslovi nadležnost RS.


- Na ovaj način Ustavni sud BiH je udario na ustavno-pravni poredak i promoviše se u ustavopisca. Ja očekujem odgovor zašto na sve ćuti Ustavni sud RS koji je jedini nadležan za ovaj zakon i pred kojim je Klub Bošnjaka u Veću naroda RS pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa - tvrdi Tadić.

 

Veza sa OHR

 

Podsetimo, bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun i njegov zamenik Donald Hejs pre šest godina sprečili su usvajanje Zakona o ustavnom sudu BiH. Spona OHR-a, bošnjačkih političara i Ustavnog suda BiH, radi nasilnog prekrajanja ustavnog poretka i otimanja nadležnosti RS vidljiva je iz nedavnog slučaja Zakona o državnoj imovini koja se nalazi na terotoriji RS, a koji je usvojila NSRS.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2011. 14:34
"Ustavni sud BiH ruši Srpsku" Mozda bi bilo bolje da se kaze, Ustavni sud Bih zeli da srusi Srpsku!
Ponedeljak 17.10.2011. 19:54
jedina mi je uteha R. Srpska,bar oni imaju coveka da ih vodi i brani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online