Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2011.
14:38
B. Simonović - Vesti A

Hirurg koji je dobio sve bitke (5): Drama u otetom avionu

Dr Đuro Musić, koji je sedam godina kao dobrovoljac proveo u nevesinjskoj ratnoj bolnici, ističe da mu je veoma žao, i gotovo neprijatno da iko išta piše o njemu i drugima koji su tih, devedesetih godina prošlog veka, tokom krvavih ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, odnosno na tlu bivše Jugoslavije, uglavnom radili u bolnicama, podalje od ratnih dejstava.

OBAVEZA PRERASLA U PRIJATELJSTVO: Dr Đura Musić sa jednim od kolega
 


- Mislim da su od nas zaslužniji, da treba pisati o onim mladim momcima lekarima koji su krvarili na prvim borbenim linijama, u samim rovovima i zajedno sa bolničarima izvlačili ranjenike iz minskih polja, kroz kiše metaka i kanonade artiljerije, a takvih je bilo mnogo i na hercegovačkom ratištu. Mnogo sam ih cenio i poštovao njihovo požrtvovanje i hrabrost, jer su oni svakodnevno bili u životnoj opasnosti, a toliko se malo zna o njima i mukama koje su izdržali. Jedan od njih, Nevesinjac dr Brano Grahovac je, recimo, i poginuo na Boračkim jezerima, žureći da na prvoj borbenoj liniji ukaže pomoć ranjenom borcu.


A miris baruta i plamen vatre na prvim borbenim linijama su dobrano osetili i kolege Boro Vasiljević, Ranko Kokotović, Đorđe Kljajić, Tripo Skočajić, Rade Vuković i, naravno, dr Savo Bjelogrlić. Nekoga sam, verovatno i zaboravio, ali mi, nadam se, neće zameriti.
 

Sečivo pod grlom


Dr Đuro Musić, veliki zaljubljenik u sport, godinama je bio i sportski lekar fudbalskog kluba Budućnost iz Podgorice. Tako se pre tačno 30 godina našao i u avionu na liniji Titograd-Beograd kojim je Budućnost putovala na meč sa Vojvodinom u Novom Sadu.

Među poslednjim putnicima za Beograd koji su tog 26. septembra 1981. godine u suton prispeli na titogradski aerodrom, bio je dr Đuro Musić. U aerodromskoj zgradi, u šarolikoj masi putnika i onih koji su ih pratili, prišlo mu je nekoliko rođaka teško obolele Izete Redžepagić, koja je iz bolnice u Brezoviku kod Nikšića upućena na lečenje u Beograd. Zamolili su ga da se njoj i njenom pratiocu nađe pri ruci ukoliko bi joj u avionu pozlilo. Prihvatio je, naravno, i seo u blizini bolesnice koja je na nosilima bila smeštena u repnom delu aviona.


Bila je uveliko noć kad se vitka letelica Jatovog boinga 727 vinula u nebo, vođena rukom kapetana Ljubomira Zekavice, u tom trenutku jednog od najiskusnijih pilota u jugoslovenskom civilnom vazduhoplovstvu, koji se, inače, te noći slučajno našao na ovom letu. Zamenio je svog kolegu Blagoja Stankovića. Avion je odmah po uzletanju napravio zaokret i umesto ka Beogradu poleteo prema Dubrovniku - da tamo "pokupi" još tridesetak putnika.

Tek što se moćna letelica podigla sa piste aerodroma Ćilipi i zaplovila ka Beogradu, iz mase od 101 putnika izdvojila su se tri dugokosa, mrka i unezverena momka. Dvojica su povadili pištolje, a jedan nož. Počeli su da galame i vitlaju oružjem, da psuju i prete da će početi da ubijaju ako iko prstom mrdne, a od onih koji su sedeli u prvim redovima, zahtevali su da se premeste pozadi. Pri tom su im stavljali cevi oružja u usta, na slepoočnice, a onaj sa nožem je uhvatio jednu od stjuardesa i prislonio joj sečivo pod grlo...


Kad su ispraznili prvih nekoliko redova u avionu, otmičari su se stuštili ka pilotskoj kabini i kapetanu saopštili da oni sad komanduju i naredili mu da umesto ka Beogradu, avion usmeri ka Italiji, ka jednom od aerodroma na jugu gde će, ako sve bude po njihovom planu, osloboditi putnike, i sa posadom i rezervoarima punim goriva nastaviti let.
 

Kopilot se snašao
 

Dr Musić (usredini) sa borcima i osobljem ratne bolnice u Nevesinju
 

I kapetan Zekavica i kopilot Mirko Pintar, i avio-inženjer Zoran Klencovljević, i opserver Dragan Jovanović, i stjuart Stevan Tadić, i stjuardese Radica Đurđević, Zorica Perović i Marina Andrejević, mirno i pribrano, kao da im se to događa svaki dan, prihvatili su naređenja izbezumljenih i unezverenih otmičara, kako ni na koji način ne bi ugrozili bezbednost aviona i stavili na kocku toliko života.


Na mig kapetana Zekavice, na kojeg su otmičari, razumljivo, posebno motrili, kopilot Pintar je uspeo neprimećeno da pošalje tajnu šifru i javi da je avion otet. Na poruku je prva reagovala kontrola leta na dubrovačkom aerodromu i zatražila potvrdu od posade. Kad je potvrda ubrzo stigla, sve kontrole avio-saobraćaja u Jugoslaviji i svim susednim zemljama su za tili čas znale da je Jatov boing 727 sa 101 putnikom i osam članova posade u rukama otmičara i da leti prema jugu Italije.
 

Galerija putnika

 

Hroničar dr Vukosav - Vule Balević u svojoj knjizi "Otmice i udesi jugoslovenskih aviona" piše da je sastav putnika koji su kobne noći putovali iz Titograda i Dubrovnika za Beograd, bio veoma šarolik i zanimljiv. Pored fudbalera Budućnosti, Radovana Bujića, Zorana Nikitovića, Slavka Vlahovića, Zorana Vorotovića, Miomira Bakrača, Vojislava Vukčevića, Branislava Drobnjaka, Zorana Batrovića, Žarka Vukčevića, Petra Ljumovića, Mojaša Radonjića, Mirka Radinovića, Dragana Vujovića, Dragoljuba Brnovića, Vasilija Kalezića, Slavenka Kuzeljevića, trenera Đorđa Geruma i Milutina Folića, dr Đura Musića i fizioterapeuta Ljubomira Radunovića, bilo je tu starih ratnika, generala, političara, privrednih rukovodilaca, glumaca, pevača, dece, staraca...
Pored ostalih, u avionu je bio general Milan Šijan, narodni heroj, ratni komandant Šeste ličke brigade, koja se proslavila spasavajući maršala Tita prilikom poznatog desanta na Drvar, zatim general Božo Lazarević, prekaljeni ratnik Dragan - Bataja Sekulić, pa poznati političar iz tog vremena Petar Rakočević, glumac Miša Janketić, estradna zvezda Biljana Petrović. Najmlađi putnik je bilo jedno dvogodišnje dete, a najstariji 90-godišnja Tomna Vučelić.


Miško Bugarin

 

Dr Đuro Musić posebno spominje i jednog kolegu iz inostranstva, dobrovoljca koji je u zaraćenu Hercegovinu došao iz Bugarske.


- Ni njemu, nažalost, ne znam puno ime i prezime. Svi su ga zvali doktor Miško Bugarin, mada mu to zasigurno nije bilo prezime. Bio je divan čovek, možda dvadesetak godina mlađi od mene. On je ceo rat proveo na najisturenijim položajima i sa narodom. Nakon ofanzive na Boračkim jezerima, on se sa narodom povukao u Višegrad, gde je, kako sam saznao, potom ostao još deset godina, ali se, nažalost, onda vratio u Bugarsku potpuno razočaran, jer sem priznanja i zahvalnosti naroda nije dobio nikakvu penziju ili novčanu satisfakciju za svoje požrtvovanje i nesebični dugogodišnji rad. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online