Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2011.
13:16
Đ. Barović - Vesti A

Užasi hrvatskog rata za nezavisnost (2): Odred mafijaša za likvidaciju Martića

Ambasador SFRJ u Švedskoj Vladimir Rolović ubijen je 7. aprila 1971. godine tako što su dvojica hrvatskih ekstremista Miro Barešić i Anđelko Brajković upali u ambasadu i držali ga sat vremena kao taoca. Zbog toga su osuđeni na doživotnu robiju, a Barešić je postao svojevrsna ikona ekstremne hrvatske dijaspore.

ŠUŠAK DAO SAGLASNOT: Faksimil dokumenta o formiranju zloglasne jedinice

U Hrvatsku se vratio na početku rata po pozivu Hrvatskog državotvornog pokreta i nekih pojedinaca iz tadašnje vlasti, a ubijen je 19 dana po povratku u domovinu i do danas se smatralo da je ubijen od strane Srba. Nekadašnji komandant Vojne policije u Šibeniku Mario Barišić kaže da je sa petnaestak nekadašnjih kolega iz vojske i policije sproveo internu istragu i utvrdio da su Barešića ubili isti oni koji su činili zločine u Lori i Kulinama, a da je u prikrivanju ovog zločina učestvovao ogroman državni aparat i veliki broj ljudi.


- I dalje se tvrdi da je Miro Barešić poginuo u okršaju sa više od 500 Srba četnika, jurišajući na bunkere i mitraljeska gnezda, a na straži kod Miranja Donjih je tog dana bilo ukupno sedmorica Srba, a bunkeri nisu ni postojali sve do 1992. ili 1993. godine. Razgovarali smo sa svim tim Srbima, ali i sa ljudima koji su otkrili Barešićev leš i oni su nam detaljno opisali ceo događaj - priča Barišić.
 

ŽRTVA BAREŠIĆA: Ambasador Vladimir Rolović

U zvaničnoj verziji i druge činjenice se ne poklapaju, počev od izjava svedoka koji su tvrdili da je Barešić ubijen sa više hitaca po celom telu, do službenog izveštaja koji je napisan tek mesec dana kasnije.


- Srpska milicija uslikala je njegovo telo jer su ga pronašli srpski čobani. Naravno, nisu znali o kome je reč, ali su svi sigurni da je bila samo jedna ulazna rana - na leđima, što je utvrdio i patolog iz Zadra. Ipak, njegovi saborci su tvrdili od toga da je izrešetan kuršumima do toga da se sam ubio - tvrdi naš sagovornik i dodaje da su istražujući ovaj slučaj razgovarali sa više od 100 ljudi, mahom nekadašnjih vojnika iz redova hrvatske vojske i srpskih teritorijalaca, ali i pribavili obimnu dokumentaciju poverljivih vojnih dokumenata kako iz Hrvatske, tako i nekadašnje Republike Srpske Krajine pronađeni nakon akcije "Oluja".


Jedan od najzanimljivijih dokumenata je svakako onaj Hrvatskog državotvornog pokreta (HDP), organizacije koju Barišić i nekadašnji hrvatski oficiri dovode u vezu sa lancem mafijaških delatnosti tokom rata.


Prema ovom dokumentu, HDP je organizovala oružanu formaciju koju su činili nekadašnji pripadnici Legije stranaca i nacionalističke organizacije Sokolovi, i po dolasku Barešića u Hrvatsku, poverila mu je na komandovanje.


Jedinica je imala cilj obračun sa srpskim snagama, a među zadacima je bio i planiranje upada u Knin koji je tada bio pod kontrolom Vojske RSK i likvidacija Milana Martića. O svim detaljima su bili upoznati tadašnji čelni ljudi vojske i policije Gojko Šušak, Vico Vukojević i Josip Perković, koji su, prema ovom dokumentu, dali i saglasnost.
 

Zločini od Gospića do Kulina


- U grupi za likvidaciju Milana Martića i upad u Knin bili su Tvrtko Pašalić, Nikola Krišto, Antonio Lekić i Ivica Drviš, svi koji se danas sumnjiče za zločine od Gospića, preko Lore do Kulina. Sa sigurnošću se ne može reći ko je konkretno povukao obarač, ali način likvidacije Mire Barešića kasnije je postao model rada ove grupe - tvrdi Mario Barišić i kaže da je sve učinjeno da se ovaj slučaj zataška. 


Osuđen nevin čovek


- Postoje krajnje oprečne izjave samih aktera događaja, bezrazložna sahrana Barešića pod lažnim imenom i mnogo drugih detalja koji su morali biti dovoljni za pokretanje istrage od strane državnog tužioca iz Zadra. Ali, mada je ta istraga vođena punih pet godina, na kraju je za sve optužen Srbin Goran Opačić koji je zbog tog, ali i zločina u Škabrnjama osuđen na 20 godina zatvora. Imamo dokaze da nije kriv ni za jedno ni za drugo. U dokumentima koja smo pronašli posle "Oluje" stoji da su Srbi znali ko je ubio žene i starce u Škrabrnjama i da je zbog toga i uhapšen - navodi Barišić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online