Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 11.10.2011.
18:28
Kurir A

Mesićev deda bio Rom Idriz Ujdurović

Mesićev deda zvao se Idriz Ujdurović i bio je Rom iz Like, koji je kasnije uzeo prezime svoje žene, Stipine bake Marije, a ime je promenio u Ivan.

Stjepan Mesić krije detalje o svojoj porodici

O bivšem hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću napisano je mnoštvo tekstova, sam je napisao knjigu "Kako smo rušili Jugoslaviju", o njemu su napisane i dve biografije "Domovinski obrat" Ivice Đikića i "Deset boljih godina" Krešimira Pavelića. I u desetinama drugih knjiga se pominje Stipe Mesić, ali neki detalji ostali su potpuno nepoznati javnosti jer ih je bivši predsednik brižno skrivao.


Mnogima je verovatno ostala u sećanju scena kad su mu u kasarni na Dračevcu nedugo pošto je prvi put izabran za predsednika dobacili: "Mesiću, Cigane". Tek novoizabrani Tuđmanov naslednik se okrenuo i rekao: "Nemojmo vređati ničije roditelje".


Najžešči protivnici na svojim portalima nazivali su ga Stevan Ujdurović i pisali su kako je srpskog podrekla, ali prava istina još nije javno objavljena. Odnosno, bili su blizu jer Ujdurović je bilo prezime Mesićevog deda, piše hrvatski portal Oko.

Pravim imenom i prezimenom zvao se Idriz Ujdurović i bio je Rom iz Like, koji je kasnije uzeo prezime svoje žene, Stipine bake Marije, a promenio je i ime u Ivan.

Njegovi rođaci su iz Jezerana, mesta na padini planine Kapela u Lici. Ni u jednoj biografiji Stipe Mesić svog pretka Idriza Ujdurović nije spomenuo, niti je pravo ime deda ikada objavljeno u javnosti.

Sve podatke o pravom imenu i prezimenu deda Stipe Mesića navodno ima advoakt Milivoja Ašnera, koji je ove godine preminuo u Klagenfurtu u 95. godini. Milivoj Ašner je bio prvi čovek ustaške policije u Požegi. Posle rata sklonio se u Austriju, a Stipe Mesić je bio jedan od najvećih zagovornika njegovog izručenja i suđenja u Hrvatskoj.

U biografiji "Domovinski obrat" Ivice Đikića Stipe Mesić je opisao kako su mu ustaše prvo ubile deda Ivana haesovca na početku rata, a na kraju rata 1945. i baku Mariju.

Podrobno je opisao kako mu je baku odveo i negde na nepoznatom mestu zaklao ustaša Jozo Vulić, čiji su se roditelji u Orahovac doselili između dva svetska rata i da je posle rata odležao 20 godina, te da je izašao upravo na dan kad je budući hrvatski predsednik došao u Staru Gradišku na izdržavanje zatvorske kazne i bio smešten na mesto ubice svoje bake.

U svojim biografijama i biografskim tekstovima Mesić je tvrdio da mu je majka umrla kad je imao godinu dana i da ga je odrhranila maćeha Mileva. Zaboravio je da spomene da ga je maćeha Mileva krstila u pravoslavnoj crkvi Sveti Nikole u Orahovici kad mu je bilo pet godina. Stipe Mesić u svojoj biografiji tvrdi da je kršten u katoličkoj crkvi.

Podaci o knjizi krštenih u manastaru u Orhovici su nestali početkom devedesetih. Ono što je pisalo u toj knjizi očito je mnogima smetalo, ali srpski portali nisu zaboravili spomenuti da je drugog hrvatskog predsednika othranila i krstila pomajka Mileva, rođena Jović, prenosi hrvatski portal "Oko".

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 18:53
Sta jos reci na ovakav stav politicara prema precima??? Ipak: NIJE ON JEDINI KOJI KRIJE PORIJKLO!!! KOLIKO NAS DANAS ZNA KO JE ZAISTA BIO TITO??? KOJE JE BILO NJEGOVO PORIJEKLO??? Samo prodane duse se mogu stidjeti svojih predaka! Ja sam vala ponosna kad god im imena pomenem, ili ih neko drugi pomene! Ali, ja nisam politicarka, nego najobicnija zena, i ponosna upravo time!!!
Sreda 12.10.2011. 07:23
Cigo Mesic...?
Sreda 12.10.2011. 01:30
hahaha bruke. E bas mi je drago, ustvari on je losiji od cigana. on je odgovoran za smrt mnogih Srba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online