Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 08.10.2011.
12:16
Đ. Barović - Vesti A

Drama u ćeliji Ratka Mladića

Statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg komandanta Vojske RS, Ratka Mladića, u četvrtak po podne je kasnila skoro dva sata zato što je general kolabirao u svojoj ćeliji. - Tek kada se sve završilo priznao nam je da je celog dana osećao jake bolove u bubrezima. Nekoliko sati pred polazak u sud toliko mu je pozlilo da je kolabirao u svojoj ćeliji. Međutim, zahvaljujući prisebnosti stražara koji su mu odmah pritekli u pomoć, izbegnuto je najgore - kaže za "Vesti" njegov advokat Branko Lukić.

Zabrinut za klijenta: Branko Lukić

Prema njegovim rečima, stražari su najpre povratili u život Mladića, a zatim mu pomagali da se obuče, ali i sedne na optuženičku klupu.


- U nekoliko navrata su bili prinuđeni bukvalno da ga nose. Da bi se ušlo u sud treba preći par stepenika što general nije mogao.

Po pravilima Tribunala mi kao advokati ne smemo da mu pomognemo, pa su priskočili stražari i bukvalno ga preneli - opisuje dramu koja se u četvrtak odvijala u Hagu daleko iza očiju javnosti.


Da nešto nije u redu moglo se naslutiti i po najmanje dva zvanična odlaganja početka statusne konferencije koja je prvobitno trebalo da se održi u 14.30, ali je počela tek iza 16.00 časova. Na kraju, to je bilo jasno i kada je general Mladić dobio reč.

- Imam strašne bolove i molim da me pregledaju lekari iz Srbije i RS koji su mi dijagnosticirali pokretanje kamena u bubregu 1996. godine. Nije sramota što sam bolestan - kazao je Mladić.


U krajnje nepovezanom govoru, Mladić je u nekoliko navrata ponovio ovaj zahtev.

Ratko Mladić u haškoj sudnici

- U Haškom tribunalu ne branim sebe, već Republiku Srpsku i srpski narod. Želeo bih što pre da ozdravim i da ne ometam i ne usporavam predstojeće suđenje. Ako preživim statusnu konferenciju želeo bih da se kratko vidim sa svojom suprugom koja je ovde u Hagu - kazao je Mladić, a predsedavajući sudija Alfons Ori mu je objasnio da to nije pitanje za njega, već za Sekretarijat tužilaštva.

- Ovog vikenda ćemo napisati zvaničan zahtev Sekretarijatu da generalu odobri posetu lekara iz Srbije i RS. Koliko znam, zvaničnici Srbije tvrde kako je taj tim već formiran, ali ništa se ne dešava po tom pitanju - kaže Lukić.

U Hagu i Ljilja Bulatović

 

Uz suprugu Bosiljku Mladić, sa galerije za publiku raspravu je pratila i publicista iz Beograda Ljiljana Bulatović, koja je u nekoliko knjiga branila Mladića.

 

Mladić ih je u više navrata pozdravljao, a protestvovao je i zbog problema u imenovanju američkog advokata Dejana Ivetića za njegovog drugog branioca.


Uglavnom u teško razumljivim rečenicama, Mladić se drhtavim i plačnim glasom najpre osvrnuo na zahtev Tužilaštva da mu se razdvoje postupci i najpre sudi za Srebrenicu, a zatim i rad Haškog tribunala.

Druga strana rata: Ratko Mladić u Srebrenici

- Mene ljuti što pominjete Srebrenicu. Idite redom od 1991. kad sam došao u Knin, pa svaka opština, svako selo, svaka planina...

Sve što je istina i što ja znam - reći ću. Ako vršite na mene pritisak, bilo kakav i bilo ko, neće biti dobro - kazao je Mladić i dodao da je "sve jači, što više pritisaka vrše na njega".


Mladić je ispričao predsedavajućem sudiji i da ga je u četvrtak ujutro posetio predstavnik francuske ambasade koga je nazvao "Kenedijem" i da mu je uručio materijal o familiji Kovač iz Foče, koja ga je, zbog dešavanja tokom rata u ovom mestu, svojevremeno tužila pred sudom Francuske.

Mediji lažu o Srebrenici

 

Tokom obraćanja sudiji Oriju, Mladić je kazao i da je ljut na novinske napise o njegovoj ulozi u Srebrenici 1995. godine. - Svi navode da sam tamo deci prvo podelio bombone, a zatim im uzeo živote. To je laž - kazao je Mladić.


- Gospodine sudija. Vi držite i pogaču i nož. Haški tribunal ne smatram neprijateljem, ali ovaj sud je najbolje preduzeće i banka u Evropi. Za vas uvek ima para - kazao je na kraju Mladić.


Njegov advokat, Branko Lukić, potvrdio je "Vestima" da je Mladića u pritvoru ipak posetila supruga Bosiljka, a svi su se juče vratili po podne u Beograd redovnom avionskom linijom ka Beogradu.
 

Na sudu 10. novembra

 

Sledeće Mladićevo pojavljivanje pred sudijama zakazano je za 10. novembar, a očekuje se da bi tužilaštvo i njegova odbrana prethodno mogli da usaglase činjenice koje se tiču istorijskog konteksta i geografskih odrednica važnih za suđenje.

POVEZANE VESTI

Subota 08.10.2011. 12:47
Generale, bojis li se koga ? Samo boga i vise nikoga !!
Subota 08.10.2011. 13:20
Zatvoris oci..."vidi se" gen. Mladic! Otvoris oci..."vidi se" gen. Mladica! Protivnici (ne mislim na manipulisanu bagru) ga "vide" kao gen. Mladica! Do sada mu niko jos nije skinuo titulu "gen. Mladic" vec ga i tiho i unapredjuju jer je takav bio i ostao, koji se nije dao "kupiti" vec je sledio kodeks PRAVDE koju je masa vecinom izgubila. OVO je bio i ostao vecni trn u oku izdajica...a nece ga ni oni nikada zaboraviti!
Subota 08.10.2011. 14:03
Хашки злотвори су решени да убију нашег Генерала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online