Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.10.2011.
04:16
Dojče vele A

Crna Gora: Autoput u rikvercu

Vlada Crne Gore je veoma optimistički ušla u projekat gradnje autoputa Bar-Boljare. Tvrdilo se da će realizacijom tog ''posla stoleća“ biti promenjena slika zemlje i život ljudi duž trase zamišljene ceste duge 170 kilometara. ''Samo čovek koji živi u bespuću zna od kolikog je značaja put“, navodilo se u zvaničnim dokumentima crnogorske vlade uz citiranje reči Petra II Petrovića Njegoša: ''Onaj ko ne putuje, taj i ne živi“, piše ''Dojče vele''.

Elan kojim se pristupilo poslu, još u vreme ekonomskog buma, nisu, međutim, pratile aktivnosti na terenu. Jer, pregovori vlade sa pobednicima na tenderu su jedan za drugim propadali.

Najpre hrvatskom konzorcijumu na čelu sa splitskim ''Konstruktorom“ nije uspelo da obezbedi bankarske garancije za projekat, kasnije novaca nisu imali ni grčke i izraelske kompanije, a ovog je proleća okončana i kratkotrajna nada da će jug i sever Crne Gore povezati Kinezi.

Crnoj Gori neophodni bolji putevi

U međuvremenu je cena gradnje projektovanog autoputa udvostručena: sa dve na čak četiri milijarde evra! Da se krenulo u njegovu izgradnju, to bi u proseku bio najskuplji autoput u Evropi. Kako je vlada planirala da on treba biti građen po sistemu javno-privatnog partnerstva, pretila je realna opasnost da Crna Gora zbog toga upadne u dužničko ropstvo, piše ''Dojče vele''.

Dok su prethodnih godina odbijali predloge i sugestije evropskih institucija, crnogorski zvaničnici su, nakon što su upali u ćorsokak, morali da ih prihvate i uvaže.

Zato ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Andrija Lompar kaže da će stručni kosultant Evropske investicione banke odlučiti kada će se i šta graditi. On će, kako dodaje Lompar, proceniti da li će se pristupiti gradnji autoputa, brzog puta ili tek magistrale od jadranske obale do granice sa Srbijom. Tender o tome mogao bi biti raspisan na proleće. A to znači da će još mnogo vode proteći Moračom dok se jug i sever te zemlje ne povežu pristojnim putem.

Stručnjak za transportnu politiku Emin Duraković kaže za ''Dojče vele'' da je ovo težak poraz politike crnogorske vlade, ali i navodi da ona nipošto ne sme da odustane od gradnje autoputa od Bara preko Boljara i povezivanja sa Beogradom.

''No, obzirom da će biti veoma teško izdvojiti sredstva iz državnog budžeta, a neizvesno je i koja će finansijska institucija stati iza ove priče, mogu da se složim sa varijantom da se gradi brza saobraćajnica od Bara prema Beogradu – to je kapacitet dve plus dve trake. Međutim, mi moramo pripremiti projektnu dokumentaciju kao da ćemo da radimo autoput i moramo da tražimo od naših evropskih partnera da taj put postane deo transevropske transportne mreže“, zaključuje Duraković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2011. 22:44
HAHAHAHA! Crna Gora i autoput! još jednom Hahahaha!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online