Nedelja 30. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.09.2011.
21:49
Beta A

Svedok: Muslimani ubijani i mučeni u Omarskoj

Svedok optužbe Nusret Sivac izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su snage bosanskih Srba 1992. ubijale i mučile stotine Muslimana u logoru Omarska kod Prijedora.

Prijedor je jedna od opština u BiH u kojoj su, po optužnici, snage pod Karadžićevom kontrolom 1992. počinile progon i genocid nad nesrpskim stanovništvom. Sivac je izjavio da su Srbi nasilno preuzeli vlast u Prijedoru u aprilu 1992, a da je "etničko čišćenje" nesrba započelo u maju.

Svedok tvrdi da se na teritoriji pod njegovom kontrolom događali zločini: Radovan Karadžić

Kako je posvedočio, on je 20. juna te godine bio uhapšen i prebačen u Omarsku, gde je "hiljade Muslimana" držano u "brutalno nehumanim uslovima". Prebijani su, ubijani, mučeni i nije im davano dovoljno hrane, a žene su zlostavljane. U Omarskoj je bila sprovedena "sistematska egzekucija uglednih Muslimana iz Prijedora", posvedočio je Sivac, navodeći primer lekara Osmana Mahmuljina, koji je u logor bio odveden zajedno sa njim.

Prema rečima Sivca, krajem jula 1992. godine, u Omarsku su u 12 autobusa dovedeni Muslimani iz više sela sa područja Novog Brda, gde je Vojska Republike Srpske prethodnog dana sprovele akciju "čišćenja". Mnogo dovedenih nesrba je istog dana ubijeno u Omarskoj, a pritvorenici su bili primorani da uklone tragove, rekao je svedok.

On je izjavio i da su 17. jula 1992. logor Omarska obišli regionalni zvaničnici Srpske demokratske stranke iz Banjaluke, zajedno sa kolegama iz Prijedora, predvođeni predsednikom Autonomne oblasti Bosanska krajina Radoslavom Brđaninom. Brđanina je Tribunal u Hagu osudio na 33 godine zatvora zbog zločina nad Muslimanima i Hrvatima u tom regionu.

Sivac je kazao da su pritvorenici bili prinuđeni da se postroje ispred tih političara i "pevaju srpske pesme". Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam,  osporavao je verodostojnost svedoka, navodeći da je on u svojoj knjizi, pre rata u BiH, nazvao Srbe "krvolocima i zločincima".

Svedok je odgovorio da su to njegove "impresije iz rata u Hrvatskoj", koje je stekao kao kamerman, podvlačeći da ljude ne deli po naciji i da i danas odlazi u Prijedor i sastaje se s prijateljima Srbima. Bivši predsednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce.

Suđenje će biti nastavljeno sutra popodne.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.09.2011. 23:47
Za te logore na Manjači i Omarskoj svi u Banjoj Luci znamo. Sigurno je bilo strašno, isto kao što je Srbima bilo strašno u hrvatskim i muslimanskim logorima. Stradalo je kao i u svakom ratu mnogo nevinih. Ovi što su krivi oni se uglavnom izvuku od rata i materijalno se obogate. Što se Karadžića tiče - on nije heroj, njemu treba suditi za zločine nad srpskim narodom, jer je prodao zapadnokrajiške opštine i Bihać. Ovaj je za razliku od istinskih heroja kao što su Ratko Mladić, vojvoda Mitar Maksimović Manda ili Vukovi s Vučjaka, gledao uglavnom da ušićari i sačuva vlastito dupe. Zbog ovakvih nema više Srba u Glamoču, Kupresu, Petrovcu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online