Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 27.09.2011.
15:31
Vestionline A

Srpske optužnice završile u fijoci

Hrvatska neće postupati po optužnici za ratne zločine i genocid nad Srbima na području Vukovara, na kojima su Šeks, Glavaš, Merčep, a koje je dostavila Srbija.

Na poternici Srbije: Vladimir Šeks
 

To piše zagrebački "Vjesnik" navodeći da hrvatsko Ministarstvo pravde neće postupati po ovim srpskim optužnicama.


U Ministarstvu su zaključili da su najnovije optužnice iz Srbije takve da po njima ne treba postupati, pa su, kako se navodi, stornirana sva dalja postupanja u vezi s optužnicama za rukovodioce kriznih štabova u Slavoniji - Šeksa, Glavaša i Merčepa.

Uz to, stav Ministarstva je, kako se navodi, da je neprihvatljivo da Srbija podiže optužnice za ono što se dogodilo na teritoriji Hrvatske, pogotovo kad se zna da je rat na području bivše Jugoslavije pokrenula politička i vojna mašinerija bišeg srpskog i jugoslovenskog predsednika Slobodana MIloševića.

Činjenica je, međutim, kako se dodaje da stavovi hrvatskog ministarstva ničim ne obavezuju Srbiju, niti je mogu sprečiti da preduzima dalje pravne radnje što se tiče optužnica koje su uzburkale političke vode u Hrvatskoj, piše list.

Branimir Glavaš optužen za genocid nad Srbima
 

"Vijesnik" navodi da je za optuženike nejneugodine raspisivanje poternice, jer je pitanje hoće li im zapretiti hapšenje u nekoj stranoj državi ako ih Srbija raspiše.
 

U Ministarstvu pravde Hrvatske tvrde da bi optužene osobe imale razloga za strahovanje od hapšenja samo ako bi putovali u Srbiju, ali ne i u neku drugu državu.

Naime, od pre desetak meseci, kako se navodi, važi pravilo da međunarodna Interpolova poternica ne može biti raspisana ako se sa tim ne saglasi i država o čijem je državljaninu reč.

U konkretnom slučaju, Hrvatska neće dati saglasnost Interpolu za raspisivanje poternice protiv tih optuženika, pa nema velike opasnosti od njihovog hapšenja u nekoj stranoj državi u kojoj bi se našli, navodi list i dodaje da je druga stvar ako bi oni rizikovali, pa otputovali u Srbiju.

To je, ukazuje se, bio slučaj s Veljkom Marićem, koji je u uhapšen u Srbiji, dok je kako se navodi, Tihomir Purda uhapšen na osnovu medjunarodne poternice, ali još iz 2007. godine kad nije bila potrebna saglasnost domicilne države.

Ipak, list upozorava da optuženima ne bi savetovao da putuju u inostranstvo jer stvari oko toga nisu u potpunosti raščišćene.

Na kraju, čini se da bi odlučujuću reč o celom tom problemu optužnica za ratne zločine vlasti u Srbiji protiv hrvatskih državljana, ipak, mogla dati politika na najvišem nivou obe države, piše list.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 15:37
Naravno, kao i do sada ustase ce biti nagradjene. Drugo, novinari, ne pise se FIJOKA nego FIOKA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online