Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.09.2011.
19:52
Vecernji.hr A

Šeks: Srbija se ponaša kao policajac za propalu Jugoslaviju

U donošenju hrvatskog Zakona o nevaženju optužnica JNA učestvovaće i sam Vladimir Šeks, koji se nalazi na srpskoj optužnici za ratne zločine nad civilima u Vukovaru 1991. godine.

Zakon menja, al' optužnicu ne prihvata: Vladimir Šeks

"Hrvatski Zakon o nevaženju pravnih akata bivših pravosudnih organa i vojnih sudova JNA, s pravne strane ne može primorati Srbiju da odustane od podizanja optužnica i uloge Haškog suda koju je sama sebi odredila. Može, međutim, biti snažna poluga putem koje bi zemlje bivše Jugoslavije izvršile pritisak da Srbija odustane od tog zakona. Takođe, i pritisak prema Evropskoj uniji jer je to izvan svih evropskih pravnih standarda", rekao je Vladimir Šeks, potpredsednik hrvatskog Sabora i prvooptuženi za ratni zločin u Vukovaru.

On je najavio da će hrvatska Vlada taj zakon doneti već ove nedelje i uputiti ga u Sabor na glasanje. Šeks je rekao da će i sam učestvovati u njegovom donošenju, obzirom da je predsednik Odbora za Ustav.

"Srbija je sebi uzurpirala pravo da se ponaša kao pravosudni žandar i policajac za propalu Jugoslaviju i to ne možemo prihvatiti. No, treba znati i da je zakon o preuzimanju uloge suda u Hagu Srbija donela još 2003. godine, a te su odredbe na snagu stupile prvog januara 2010, za šta niko u Hrvatskoj nije znao. Naša ambasada u Beogradu nije pratila što se događa. Trebalo je izvestiti Ministarstvo vanjskih poslova i sve u Hrvatskoj", optužio je Šeks svoju ambasadu u Beogradu.

Kako je naglasio, donošenje zakona koji je najavila Jadranka Kosor posredno bi trebalo da pomogne i na 12 godina osuđenom hrvatskom "branitelju" Veljku Mariću, jer kako je kazao Šeks "Srbija ne može da sudi hrvatskom državljaninu za ubistvo drugog hrvatskog državljanina na tlu Hrvatske".

Šeks je ponovio da "prepisanu optužnicu Vojnog tužilaštva JNA" neće primiti u ruke. 

"Ivan Vekić je odlučio da preuzme tu optužnicu, ja neću! Kad me je 10. avgusta 1991. godine Tuđman imenovao za potpredsednika Vlade, istog dana je vojni tužilac podigao optužnicu. Ja sam došao u njen posed još u septembru 1991. To su za mene zločinački papiri", rekao je Šeks.

Bivša ministarka pravde Hrvatske Vesna Škare Ožbolt izjavila je pre nekoliko dana da je Srbija 2005. pokušala političku trgovinu optužnicom protiv sadašnjeg potpredsednika Sabora Vladimira Šeksa. Ona je rekla da je Rasim Ljajić nudio dokumentaciju JNA u kojoj su informacije o Šeksu u zamenu za puštanje i prebacivanje u Srbiju nekoliko osoba pravosnažno osuđenih u Hrvatskoj za ratne zločine koji su kazne od 15 do 25 godina služili u zatvoru u Lepoglavi. Ova ponuda Srbije je odbijena. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.09.2011. 20:00
"Srbija ne može da sudi hrvatskom državljaninu za ubistvo drugog hrvatskog državljanina na tlu Hrvatske". Тај други је сигурно србин.Све раде како њима одговара.Србија би требала да много тога учи од Хрватске.
Ponedeljak 26.09.2011. 20:17
zamena teza,ne ponasa se srbija kao policajac za propalu jugoslaviju,vec se propala jugoslavija ,i srbija i crna gora nasadile kod nas u srbiji sve sa kadrovima bivsih jugoslavija. svi su tu kod nas ,titoisticko bratsvo i jedinstvo cveta, borba protiv srpskog nacionalizma , a tek po neki dobronamerni strani ambasador upita ono sto mnogi ne smeju da pitaju,da primete " ima li ovde srba ", i bi prekinut bas od seksovog sunarodnika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online