Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.12.2009.
22:43
Vestionline A

Hrvati traže od Srba Titovu alkarsku odoru!

Viteško alkarsko društvo iz Sinja pokrenulo je proceduru za povraćaj unikatne odore alkarskog vojvode koju su darovali Josipu Brozu Titu 1979. godine povodom njegovog proglašenja za “Počasnog alkarskog vojvodu", piše "Slobodna Dalmacija".

Alkarske igre u Sinju
 

Alkari bi želeli da imaju tu odoru kako bi je izložili u budućoj postavci Alkarskih dvora.

Nakon odluke o proglašenju “Počasnog vojvode alkarskog”, delegacija Viteškog alkarskog društva i tadašnje Opštine Sinj posetila je Josipa Broza u rezidencijalnoj vili u Bugojnu i uručila mu posebno izrađenu odoru sa sabljom.

 

Inače "Sinjska alka" je ime hrvatske viteške igre koja se svake godine izvodi u hrvatskom gradu Sinju na godišnjicu pobede nad turskim osvajačima 1715. kada je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspelo da odbije navalu vojske Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika.

Nakon Titove smrti, odora “Počasnog vojvode alkarskog” dospela je u beogradski muzej “25. maj”, gdje se i danas nalazi. Odora nije izložena, nego je smeštena u muzejskom depou.

U trenutku raspada bivše zajedničke države, u sefu Narodne banke Jugoslavije zateklo se oko pola tone zlata i srebra, odnosno zlatnika i srebrnjaka s motivima Sinjske alke iskovanih povodom 270. sinjske viteške igre. Do svog blaga alkari su uspeli da dođu pre dve godine i dopreme ga u Sinj.

 

Alkarska odora je bogata nošnja koju je nosio viši društveni sloj. Ona se ukrašavala raskošnim aplikacijama od srebra, kao i pozlatama.

U privatnim kontaktima Sinjani su saznali za alkarsku odoru koju su darovali Titu. Oni smatraju da bi ta odora trebalo da se nađe u postavci budućeg alkarskog muzeja u novoizgrađenim Alkarskim dvorima.Iz VAD-a su preko hrvatske ambasade u Beogradu uspostavili kontakt s muzejom “25. maj” i nadležnim vlastima Republike Srbije.

Prvi kontakti bili su obećavajući, ali je nakon zahlađenja odnosa između hrvatskih i srpskih političara u poslednje vreme sve usporeno, izveštava "Slobodna Dalmacija".

"Nama u VAD-u ta odora alkarskog vojvode je važna, jer je deo naše istorije. Hrvatska vlast obećala je Srbiji pomoć u pristupnim pregovorima sa EU ustupanjem prevedenih dokumenata legislative EU. Nadamo se da bi lep gest bilo vraćanje Titove vojvodine odore", kaže Ante Delić, član Viteškog alkarskog društva.

Alka je viteško nadmetanje gde jahač na konju u punom trku mora da prođe trkalištem dužine 160 m, a zatim treba da pokuša da kopljem pogodi središte malog železnog kruga koji se zove alka, i koji se nalazi na visini od oko 3,2 m iznad tla.

Alka se sastoji od dva koncentrična kruga. Cilj igre je skupiti što više bodova u tri pokušaja. Tokom trke (alkara sa konjem do alke) na konju i alkaru se nalazi sva oprema, a nijedan komad opreme ne sme da otpadne. Ukoliko se to ipak dogodi, a sam alkar to ne primeti, uz dozvolu alkarskog vojvode može dobiti ponovo pravo na trku (a i ne mora).

Ove godine se održala 294. alkarska trka.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online