Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.12.2009.
21:58
Vestionline, Jutarnji hr. A

Smene u vrhu hrvatske vojske?

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić pre isteka mandata priprema smene u vrhu vojske, saznaje "Jutarnji list".

Mesić namerava da smeni načelnika Generalštaba generala Josipa Lucića, i da na njegovo mesto postavi generala Darka Grdića, sadašnjeg šefa Vojno-bezbednosne obaveštajne agencije. Na njegovo mesto treba da dođe sadašnji Grdićev zamenik, general Ognjen Preost.

Poznavaoci situacije tvrde da bi Mesić ovim potezom i nakon odlaska mogao imati uvid u stanje u vojno-obavještajnoj agenciji i vojsci, pa zato ne želi da promene u vrhu vojske ostavi svom nasledniku, tvrde izvori lista i navodi da bi Lucića zamenio general Grdić, koji je "njegov čovek".

Prema informacijama lista, Mesić je odmah nakon povratka iz Rusije razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor i zatražio da se o njegovm predlogu izjasni najkasnije do srede, s obzirom na proceduru kadrovskih promena i da je još kratko vreme predsednik države.

General Lucić je na čelu Hrvatske vojske od 15.janura 2003. i već je nekoliko puta bio pred smenom. Poslednji put pre tri meseca, kada je Mesić o tome razgovarao i s Jadrankom Kosor.

Drugi petogodišnji mandat ističe mu 2012. godine. Zato čudi činjenica da Mesić sada, mesec dana pre kraja mandata, traži promene u vojnom vrhu, navodi list.

Nije tajna, piše list, da je Grdić na mesto šefa vojne obaveštajne agencije došao uz pomoć Saše Perkovića, predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost sa kojim je i rodbinski povezan.

Grdića smatraju za jednog od najobrazovanijih generala i oficira koji bi bio po volji komandi NATO. On je u Briselu proveo četiri godine kao hrvatski vojni izaslanik pri NATO-u.

U kuloarima se podseća da je upravo on, u periodu od 1994. do 1998, godine bio načelnik Uprave rodova. Njegov zadatak je bio propisivanje dokumentacije za upotrebu raznih rodova i jedinica i za korićenje različite municije.

U to spada i regulisanje dokumentacije o upotrebi artiljerije. Zato se smatra da bi i on mogao odgovarati na pitanja o načinu vođenja artiljerijskih dnevnika u vreme operacija Bljesak i Oluja.

Brigadni general Ognjen Preost treba da zameni Grdića i takođe je u krugu Mesićevih generala.

Predsednik mu nikada nije zaboravio činjenicu da je 2001. godine u vreme pobune alkara stao na njegovu stranu, zbog čega je bio izbačen iz Alkarskog društva.

Poznato je i da je Preost spominjan 2000. godine kao učesnik operacije "Kameleon", koja je obuhvatala praćenje i prisluškivanje nevladinih organizacija.

Pre godinu dana vanredno je promovisan u čin generala, čime je postao najmlađi oficir tog ranga u istoriji Oružanih snaga, podseća "Jutarnji list".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online