Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.09.2011.
22:43
Vestionline A

Crnogorski predsednik voli samo pola himne

Izjava Filipa Vujanovića da pola himne sluša sa zadovoljstvom, a pola po službenoj dužnosti, izazvala je veliku pažnju javnosti u Crnoj Gori, a kritike su stigle od pojedinaca i nevladinih organizacija koji ga kritikuju i traže da se predsednik izvini naciji.

Filip Vujanović: Voli svoju himnu samo do polovine
 

S druge strane, zamenik predsednika opozicione Nove srpske demokratije Goran Danilović pozdravio je Vujanovićev stav o himni i smatra da bi predsednik trebalo da inicira promene državnih simbola u delu teksta himne.

"Rekao bih da se radi o pristojnom i civilizovanom stavu predsednika države. Bilo bi zaista zastrašujuće i da predsednik Crne Gore - koja počiva na antifašističkoj tradiciji nema nelagodu pred pomišlju da imamo kao deo političkog kompromisa himnu koju je napisao čovek koji je osuđen za ratne zločine", kazao je Danilović.

Crnogorska kulturna mreža (CKM) najoštrije osuđuje Vujanovićev stav o himni i poziva ga da se izvini svim građanima Crne Gore. Podseća se da ovo, kako se navodi, nije prvi put da Vujanović, svesno ili ne, svojim svojim izjavama nanosi štetu indetitetu Crne Gore.

Predsednik Dukljanske akademije nauka i umetnosti Božidar Nikolić smatra da takva izjava ne priliči jednom državniku i potvrđuje njegovo, kako kaže, koketiranje sa opozicijom.

"Njegovo ponašanje, inače, sa stanovišta poštovanja državnih simbola, na neki način odudara od svih državnika sveta. Njegovo koketiranje sa opozicijom da nema zastave, nema himne ili ima pola himne itd... potvrđuje ova njegova izjava. Ne mogu da shvatim jednog državnika koji kroz takve izjave sa jednim ushićenjem poštuje pola Ustava, a pola Ustava zato što mora", rekao je Nikolić radiju "Antena M".

Crnogorski književnik Milorad Popović oceno je da Vujanović izjavama o crkvi i državnim simbolima, koje se razlikuju od stavova dela Demokratske partije socijalista (DPS), priprema teren za moguće pravljenje novog političkog bloka.

Inače, deo opozicije i građana ne priznaje himnu “Oj, svijetla majska zoro” zbog dodatih strofa koje je potpisao Sekula Drljević, koga deo crnogorskog naroda smatra ratnim zločincem zbog čega je i osuđen.

Utorak 20.09.2011. 04:39
Iskreno govoreci ja ne volim i ne slusam kad se svira Srpska himna jer sam preferirao "Tamo daleko' i 'Mars na Drinu' ps:a sad izvolite udarajte po minusu. Hvala!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online