Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 14.09.2011.
00:02
Beta A

"Nisam ništa uzela, ne plašim se istrage"

Premijerka Hrvatske i predsednica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor izjavila je kako je cilj optužbi za netransparentno finansiranje predizbornih kampanja HDZ-a iz "crnih fondova" da se našteti ugledu njene stranke uoči izbora.

Premijerka Hrvatske: Jadranka Kosor
 

Kosor je rekla da je njena i borba HDZ-a protiv korupcije i organizovanog kriminala uplašila mnoge što je, kako je navela, i uzrok napada. Prema njenim rečima, niko i ništa je neće uplašiti i pokolebati u toj borbi.

"Oni koji su ukrali moraju stati pred lice pravde, kao i oni koji su koristili svoj položaj i ovlašćenja", poručila je šefica HDZ-a na konferenciji za novinare i objavila da je ministar policije Tomislav Karamarko ponovo postao član te stranke.

Kosor je rekla i da se "ničim nije okoristila" i pozvala novinare da provere njenu imovinu. Upitana koliko je bila uključena u finansiranje svojih predizbornih kampanja, Kosor je odgovorila da će sve što zna reći "tamo gde treba" u Kancelariji za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Premijerka je negirala da je, kako pišu pojedini mediji, poslednja afera dovela do razdora i panike unutar HDZ-a i dodala da je njena partija čvrsta i jedinstvena.

Kosor je istakla da treba zaustaviti "curenje informacija" iz državnih ustanova, posebno o istragama koje su u toku, jer je to krivično delo.

Prethodno je glavni sekretar HDZ-a Branko Bačić na posebnoj konferenciji za novinare negirao da je skrivao i čuvao velike svote novca za koje je znao da nisu legalnog porekla. Bačić je najavio tužbu protiv bivše šefice računovodstva HDZ-a Branke Pavošević koja je u iskazu istražiteljima, što su preneli pojedini mediji, rekla da je, po Bačićevom nalogu, uništila svesku s evidencijom o uplatama i isplatama.

Iskaz bivše šefice računovodstva HDZ-a izazvao je buru u javnosti i vladajućoj HDZ dva meseca uoči planiranih parlamentarnih izbora. Iskazi bivše šefice računovodstva istražiteljima službe USKOK-a pokazuju da je Ivo Sanader bio samo vrh piramide "crnih fondova" HDZ-a. Ilegalno stečeni novac nije bio tajna Sanadera i nekoliko
njemu bliskih ljudi, kako su to hteli da prikažu u HDZ-u kada je izbila afera, već je to bila "stranačka javna tajna", objavio je "Večernji list".

Taj list piše da su za "crni fond" znali glavni sekretari HDZ-a, ministri, stranački funkcioneri, a sadašnja predsednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor je svoje predizborne kampanje finansirala upravo iz "crnih fondova". Novac su primale i mnoge javne ličnosti.

Više funkcionera te stranke je negiralo da je znalo za uplate i isplate iz "crnog fonda", a potpredsedik HDZ-a Vladmir Šeks je optužio bivšeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera da stoji iza sadašnjeg napada na stranku i nazvao ga "glavnim neprijateljem" stranke.

"Nisam siguran da je Ivi Sanaderu u fokusu da vodi politikantsku borbu za neku imaginarnu vlast, a da ne brine o postupcima koji se protiv njega vode", izjavio je novinarima Sanaderov advokat Čedo Prodanović.

Branka Pavošević je vodila računovodstvo HDZ-a do 2009. godine, dok je na čelu stranke bio Sanader. Uhapšena je sredinom ove godine zbog istrage "Fima mediji" - privatne firmi preko koje su navodno desetine miliona kuna izvučene iz državnih preduzeća i ministarstava.

Glavni osumnjičeni za to je bivši premijer Sanader koji je pritvoren u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Hrvatsko pravosuđe tereti ga u više slučajeva za zloupotrebu položaja i ovlašećenja, a nedavno je protiv njega podignuta i prva optužnica za ratno profiterstvo.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.09.2011. 00:08
Mozda jesi a mozda i nisi uzela novac, istraga ce reci svoje i verujem da ce biti temeljna i duga... Sad ces imati cime da se zanimas i da se okanes Srbije
Sreda 14.09.2011. 00:08
TO JA ZOVEM POSTENJE A NE KO OVI NASI
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online