Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 12.09.2011.
15:06
Kurir A

Kusturica: Ja sam novi Mehmed-Paša

Andrićev grad treba da postane urbano jezgro koje pomiruje i koje od ove klanice stvara nešto što je propušteno kao lekcija iz istorije, rekao je režiser Emir Kustirica, komentarišući svoj novi graditeljski projekat

Na osnovu čega je nastao projekat grada?
- Na osnovu fikcije i potrebe da se nešto da Višegradu. Jer je u istoriji vrlo teško bilo napraviti grad u kojem tradicija nije ostavila nikakav trag. Višegrad je jedan od retkih gradova u svetu koji je to uspeo. U njemu objektivno, osim ''Lotikinog hotela“, koji je nakaradno obnovljen, i sadašnjeg hotela uz most, koji liči na „cedevitu“, ne postoji nijedan simptom građanskog života. To je meni zapravo bio izazov.

Režiser i neimar: Emir Kusturica

Šta će Andrićev grad doneti Višegradu?
- Imam utisak da ovaj grad, koji nosi Andrićevo ime, treba da se formira kao jedno urbano jezgro koje miri i koje od ove klanice stvara nešto što je propušteno kao lekcija iz istorije. Idealna je pozicija ovog spruda, koji su Drina i Rzav stvarali milionima godina. Mislim da je kulturološka funkcija, koju bi taj grad trebalo da ima, zapravo rekonstrukcija nečeg što nije bilo, a trebalo je da bude.

Mehmed-paša Sokolović je Višegradu podario ćupriju na Drini, a vi četiri veka kasnije zidate Andrićev grad. Da li ste vi novi, savremeni Mehmed-paša?
- Naravno! Ali obrnuta varijanta!

Kad očekujete da će grad biti završen?
- Mislim da će ovo biti gotovo brže nego što smo planirali. Formiraju se glavna ulica, bioskop, pozorište i gradska kuća. Sve će to biti pod krovom do Nove godine. Iduće godine trebalo bi da završimo univerzitet, hotel i Andrićevu kuću. Kad se to jezgro grada formira i stavi u kamen, onda deo s crkvom i kulturno-istorijskim spomenicima može da se radi gotovo arheološki precizno. Očekujem da će sve biti završeno za tri godine.

Da li je ideja o izgradnji ovog grada u stvari odraz zahvalnosti Ivi Andriću?
- Ovo ne gradim samo da bih podigao spomenik Andriću, već zbog toga što je ovaj grad izgubio vreme. Obično se ovde, što bi Andrić rekao, kad su neke istorijske nevolje, povuku gore u brda, pa sanjaju šta bi sve u životu moglo da se uradi. E, to je njih iznenadilo, što smo Mile Dodik, Aleksandar Džombić i ja pokrenuli posao.

Koga je to iznenadilo? Zar ima onih koji se bune protiv izgradnje?
- Bune se ovi u Sarajevu! Oni ne priznaju mir i nisu zadovoljni konsekvencama rata. Oni još prizivaju neke koji bi još mogli da budu krivi, a ne samo ovi koji su pozatvarani. Moj odgovor je da ni Mile Dodik ni ja nismo ratovali. Ja sam snimao filmove, a on je bio u dubokoj opoziciji i mogao je život da izgubi zbog toga. Dakle, naša ideja je da ovakve prostore oplemenimo i da im, koliko je to moguće, znanjem i idejom damo mogućnost da teže uđu u rat.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 15:10
Само што им није рекао нек` цркну од зависти!
Ponedeljak 12.09.2011. 15:30
OVE MINUSE UDARAJU VEHABIJE
Ponedeljak 12.09.2011. 15:15
Nema se sta tu puno reci osim GRADITELJI samo gradite dosta je bilo rusenja kamo srece da je vise ljudi kao Kusturica obezbedjuju obicnim ljudima majstorima da prezive i ne nestanu zauvek sa ovih prostora a zlobnici neka uginu od muke BRAVO KUSTO
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online