Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 12.09.2011.
13:17
Vestionline A

Go Isus na Šantićevim večerima

Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar i Srpsko pevačko društvo Gusle Mostar zaprepašćeni su činjenicom da je reprodukcija slike nemačkog slikara Maksa Klingera, kojom se izvrgava ruglu Hristovo Raspeće, postavljena kao deo scenografije završnog događaja 38. Šantićevih večeri poezije, održanih u organizaciji Muzeja Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Grada Mostara.

Društva su zatražila javno izvinjenje od organizatora ove manifestacije, koja je održana 8. i 9. septembra, navodeći da su ovim neumesnim činom još jednom poniženi lik i delo pesnika Alekse Šantića, povređena osećanja svih hrišćana i istinskih poklonika kulture i ljudi dobre volje.

"Ako je slikar dozvolio sebi preteranu i izvitoperenu umetničku slobodu, poigravajući se na skaredan način s prikazom Hristovog raspeća, organizatori nipošto nisu smeli da ovu bogohulnu i odurnu reprodukciju upotrebe kao dekor Šantićevih večeri poezije", navodi se u saopštenju.

Na Šantićevim večerima poezije, koje je organizovao Muzej Hercegovine pod pokroviteljsvom Grada Mostara, kao deo scenografije postavljena je reprodukcija slike Maksa Klingera koja prikazuje raspeće, a Isus Hrist naslikan je potpuno razodeven, kao i još nekoliko muškaraca. Incident je osudila i Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Tradicionalnoj manifestaciji prethodila je svađa organizatora Muzeja Hercegovine, s jedne i srpskih organizacija Prosvjete i Gusle, s druge strane. Pretila je opasnost da zbog toga budu odražane paralelne večeri posvećene znamenitom srpskom pesniku, ali je na kraju ipak nesporazum prevaziđen.
 

Srbi nepoželjni


Potpredsednik SPKD Prosvjeta - Gradski odbor Veselin Gatalo potvrdio je da je uoči Šantićevih večeri poezije bilo nesporazuma i da nisu prihvatali izmenu programa koji je nametala mostarska vlast.


- Oni su smatrali da su neki Srbi učesnici programa koje smo mi angažovali nepoželjni u Mostaru i da poreski obveznici to neće plaćati. Takođe, insistirali su na tome da grad bude organizator - izjavio je Gatalo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2011. 13:23
Још један доказ да нас "воле" и да смо "добродошли" за заједнички живот! Мало сутра!
Ponedeljak 12.09.2011. 15:20
Da je muhamed ovako naslikan bilo bi krvi na sve strane...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online