Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.09.2011.
10:47
Beta, 24 sata A

Milošević i Tuđman krivi za rat, a ne ja

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je u intervjuu za "Press" da je najveći krivac za rat na prostoru bivše Jugoslavije bio Slobodan Milošević, a odmah iza njega Franjo Tuđman. Mesić tvrdi da, kao poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, nije imao nikakvu ulogu u razbijanju zemlje.

Stjepan Mesić

"Ja sam kao predsednik Predsedništva SFRJ predložio da republike proglase samostalnost, ali Milošević to nije želeo da prihvati. Lagao je svet da se zalaže za SFRJ, a Srbe je varao tako što im je govorio 'uzmite teritorije i svi ćemo živeti u istoj državi''', rekao je Mesić "Press-u".

On je dodao da je Tuđman bio impresioniran Miloševićem i verovao da ga podržava veliki deo međunarodne zajednice. "Tada je Tuđman odlučio da ako Srbija može da širi svoje granice, može i Hrvatska da ostvari svoje interese u BiH. I tako je počeo rat", rekao je bivši predsednik Hrvatske.

Srpsko-hrvatska predizborna svađa

Mesić je ocenio da odnosi Beograda i Zagreba nisu "ponovo zategnuti i narušeni" i da će se Hrvatska, kada postane članica EU, zalagati i za ulazak Srbije u njen sastav.

"Naša saradnja je dobra, razvija se uzlaznom linijom, a da će biti pojedinih izjava koje će narušavati te odnose - biće", rekao je Mesić, povodom nedavnih izjava hrvatskih i srpskih zvaničnika koje su izazvale napetosti u odnosima Beograda i Zagreba.

Mesić je ocenio da bi na te izjave trebalo gledati kao na "poruke u funkciji domaće politike" jer se i u Hrvatskoj i u Srbiji zahuktava predizborna kampanja.

"Ali, ne bi to trebalo uzimati kao bilo kakvo skretanje s našeg osnovnog puta, a to je naša međunarodna saradnja i međusobna pomoć u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. A naš najvažniji zajednički cilj je ulazak u EU. I to moraju da znaju i Jadranka Kosor i Vuk Jeremić", kazao je.

Komšijski: Mesić sa srpskim predsednikom Tadićem

Upitan da li se slaže za izjavom Jadranke Kosor da je Hrvatska najbolji prijatelj Kosova, Mesić je izbegao komentar, a zatim rekao da "Kosovo nije moglo ostati pusto ostrvo. I to Srbija mora da shvati. Što pre to bude shvatila, to bolje za Srbiju i njen evropski put".

Prijatelj sa Tadićem

 

Mesić se osvrnuo i na svoj odnos sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koga naziva prijateljem. "Jako smo dobro sarađivali i otvorili mnoge procese približavanja. Imali smo jedno neslaganje, kada sam ja izjavio nešto sa čime se Tadić nije složio. Ali, to je demokratski", rekao je Mesić.

Odgovarajući na pitanje kada će Srbi moći bezbedno da letuju na Hrvatskom primorju, Mesić je rekao da se to "ne može postići bilo kakvom, ili bilo čijom odlukom".

"Da bi se stvorio ambijent poverenja moraće mnogo vremena da prođe. Kada se prolije toliko krvi, ne mogu brzo da zacele rane. Zato sam ja uvek bio za to da je bolje deset godina pregovarati, nego deset dana ratovati", kazao je bivši predsednik Hrvatske.

On je ocenio, govoreći o budućim odnosima svoje zemlje i Srbije, da one moraju sarađivati i da će se će se Hrvatska, kada postane članica EU, zalagati za ulazak u njen sastav cele jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju.

"To nije samo naša želja, nego i naša sudbina. Kada budemo u EU prestaće ambicije menjanja granica. Dakle, ulazak Hrvatske i Srbije u EU biće znak da više nikada nećemo ratovati", kazao je.

Mesić je rekao da kada čuje "Srbija", prvo pomisli "sused". "Nemam nikakvu drugu posebnu asocijaciju", dodao je.

Da pobede "njegovi"

 

Mesić je naznačio da lično nema daljih političkih ambicija. "Moja jedina ambicija jeste da na sledećim izborima u Hrvatskoj pobedi opcija za koju ću ja glasati. Znam za koga ću glasati ali to vam, naravno, ne smem reći", zaključio je Mesić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2011. 13:36
"To nije samo naša želja, nego i naša sudbina. Kada budemo u EU prestaće ambicije menjanja granica. Dakle, ulazak Hrvatske i Srbije u EU biće znak da više nikada nećemo ratovati", kazao je. Нешто слично је и Чемберлен рекао када је предао Хитлеру Чешку.
Nedelja 11.09.2011. 23:03
Krivo je njemu sto u Bosni moraju Hravti sa muslimanima zajedno da zive ,a Srbi imaju svoje.Da su Hrvati dobili svoje u Bosni,ponosio bi se i javno i danas govorio kako je on razbio Jugoslaviju i da Tudjman bez njega ne bi mogao da uspe. Najobicnija gnjida !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online