Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 09.09.2011.
20:23
Vestionline A

Super smo sa Vatikanom, iako nas tuži

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je danas da su odnosi Hrvatske i Vatikana odlični uprkos sporu o vlasništvu nad samostanom i zemljištem u Dajli u Istri.

Komentarišući tužbu Vatikana protiv rešenja hrvatskog Ministarstva pravosuđa o vraćanju imovine Dajle u državno vlasništvo, Kosorova je novinarima rekla da je Hrvatska pravna država, a da "vlada, državno tužilaštvo i sve institucije moraju štititi interese države".

U odličnim odnosima: Jadranka Kosor i papa Benedikt XVI

Ona je, međutim, ocenila da su odnosi Hrvatske i Vatikana odlični i da je Hrvatska "i dalje ispunjena osećajima radosti i ohrabrenja" nakon boravka pape Benedikta XVI u Hrvatskoj. Predsednik Ivo Josipović rekao je da pravni sistem postoji da bi se razrešili nesporazumi i društveni konflikti, te da "priču ne treba politizovati".

"Na kraju će pravo reći ko je u pravu", dodao je Josipović.

S druge strane, bivši ambasador pri Svetoj Stolici Ivica Maštruko ocenio je za Hrvatsku radioteleviziju da su tužbe očekivane, kao i da će one sigurno narušiti odnose Hrvatske i Vatikana. Upravni sud je 2. septembra, kako pišu hrvatski mediji, primio tri tužbe - Državnog sekretarijata Svete Stolice i Tarcizija Bertonea,
zatim italijanskih benediktinaca koji su do kumunističke vlasti bili vlasnici Dajle, kao i privatne firme koja je ranije kupila deo sporne imovine s namerom gradnje golf igrališta, vila i manjeg hotela.

Odnosi Vatikana i Hrvatske letos su naglo pogoršani pošto je iz Vatikana u Hrvatsku stigao zahtev da mu se u vlasništvo vrati benediktinski samostan Dajla, kompleks na morskoj obali vredan oko 30 miliona evra. Status tog kompleksa je rešen sedamdesetih godina prošlog veka.

Sporni samostan benediktincima je oduzela komunistička vlast, a osamostaljenjem Hrvatske isplaćena im je reparacija, pa je mnoge začudio zahtev iz Vatikana.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa odgovorilo je na taj zahtev proglašenjem ništavim rešenja Istarske županije kojim je župi Dajla dato u vlasništvo zemljište na crkvenom i civilnom području benediktinskog samostana Dajla, čime je omogućeno da se Hrvatska uknjiži kao vlasnik tih nekretnina.

Takvoj odluci se Vatikan protivi zbog čega su i usledile tužbe. Osim pogoršanja odnosa između Hrvatske i Vatikana, slučaj Dajla doveo je i do podela unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj budući da su se sveštenici iz Poreča usprotivili zahtevu pape.

POVEZANE VESTI

Petak 09.09.2011. 20:47
Kad pogledamo njihove "duhovne" veze i kako se jadranka uprepodobila pored svog duhovnog oca posle svih teskih reci i odluke suda "shvatamo" malo bolje njihov mentalitet i politicki bezobralzluk. vatikan ih je toliko zaduzio u istoriji da maleni problemi oko tamo nekog samostana nisu od prevelikog znacaja
Subota 10.09.2011. 07:57
....bash ste "SUPER COOL" sa vatikanom.....sa njima ste na:"jebi si konja".....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online