Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.09.2011.
14:14
Ž. Marković - Vesti A

Bombe seju po srpskim njivama

Stanovnici Glamoča su u strahu. Srpski povratnici, kojih procentualno ima najviše u ovoj opštini u FBiH, najavljuju blokadu puteva i druge vidove protesta zbog nemara prilikom uništavanja oružja na poligonu Odlučna Barbara, nedaleko od samog centra grada.

Meštani su besni zbog činjenice da se u njihovoj opštini već 15 godina uništava oružje ne samo iz BiH, već i iz celog regiona, pri čemu se uopšte ne vodi računa o posledicama po obične građane. Stalne detonacije od kojih se tresu prozori i opasnost od moguće radijacije bili su, može se reći, neznatan problem sve do pre nekoliko nedelja.

Srbi najavljuju blokadu puteva: Deo poligona na kome se uništava oružje
 


Tada je bez glave umalo ostao pastir Duško Ivetić koji je čuvao ovce na jednoj njivi van grada. Na samo dvadeset metara od njega pala je granata koja, na svu sreću, nije eksplodirala.

Sve to se dešavalo u selu Petrovo Vrelo koje je udaljeno šest kilometara od poligona na kojem Oružane snage BiH uništavaju oružje. Zgranuti Ivetić nije mogao da veruje šta mu se desilo, a što je još interesantnije, niko iz vojske uopšte nije došao na mesto pada granate sve dok slučaj nije dospeo u medije. Nakon toga usledila su nemušta pravdanja Oružanih snaga i Ministarstva odbrane.


Novi problem za Glamočane leži u činjenici da bi na Odlučnoj Barbari uskoro

Minstarstvo odbrane ćuti


Ministarstvo odbrane i UNDP se još ne oglašavaju. Mnoge u Glamoču, ali i šire takav odnos ne čudi s obzirom na generalno problematično stanje u Oružanim snagama BiH koje se stalno suočavaju sa brojnim aferama. Zbog toga, bar zasad, niko nije nastradao.

trebalo da počne uništavanje avio-bombi i to u organizaciji UNDP-a. Meštani sela Pribelja (koje je najbliže poligonu) šokirani su tom informacijom.


- Kuće i drugi objekti su nam ionako ispucali od detonacija, tako da ne smemo ni da pomislimo šta bi bilo da se ovde počnu uništavati avio-bombe! S druge strane, nije prijatno kad vas svaki dan potresu dve detonacije - kaže meštanin Pribelje Špiro Subašić.


U opštini Glamoč tvrde da će, kad već ne mogu da spreče aktivnosti na Odlučnoj Barbari, dati podršku građanima prilikom njihovih protesta.


- Nezvanične informacije da će u narednom periodu, od strane UNDP-a, na poligonu biti realizovan pilot-projekat uništavanja avio-bombi uznemirile su građane! Oni su zbog toga odlučili da blokiraju puteve u opštini i na taj način spreče aktivnosti na Odlučnoj Barbari. Još pre nekoliko dana smo se obratili Ministarstvu odbrane BiH i UNDP-u da nam objasne šta nas čeka u narednom periodu, ali nismo dobili nikakav odgovor. Sumnjamo da je uništavanje velikih količina oružja bezbedno za zdravlje ljudi - rekao je šef Službe civilne zaštite u Glamoču Halil Dizdar.

Utorak 06.09.2011. 18:33
Glamocki politicari, identicno kao i u Drvaru i Grahovu, zbog sikaniranja drzave treba da traze referendumom pripajanje RS.To je pripajanje drugom entitetu, a ne izlazak iz drzave, bar zasada kako stvari stoj, pa ne bi smeo da bude blokiran od FBiH i MZ.. Petrovac i Srebrenica ostaju gde jesu jer i u jednom i u drugom mestu vecinski narod nema nadpolovicnu vecinu zastupnika pri izglasavanju istog. Preko toga dela Krajine ostajemo povezani sa Likom i Dalmacijom, kao i preko Novog Grada sa Banijom i Kordunom. Hrvati su te delove izgubili jer imaju osudu za zlocinacki poduhvat, i kontinuitet od 2.sv. rata.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online